Магнетичните Плитвички езера

Когато една програма е оценена толкова високо от туристите, че екскурзията винаги се осъществява за майските и септемврийски празници, когато е най- красиво на езерата, ние сякаш не обръщаме внимание на достойнствата ѝ. Ето защо реших, че е време да ви запозная с тях през погледа на десетките туристи били с нас на тази страхотна екскурзия. Но нека започнем своето пътуване сега! С усмивка и трепетни очаквания започваме нашето пътешествие по първи петли. Отправяме към столицата на Сърбия - Белград. Наясно сме, че първия ден ни предстои един от най-дългите преходи по време на екскурзията, затова използваме възможността да поспим в автобуса по пътя към София. Там успяваме да се разсъним след като пием кафе, за да имаме сили да почакаме малко на границата.  След като благополучно я пресечем и върнем часовниците с един час назад екскурзоводът ни разказва за Сърбия, Ниш и за столицата Белград, където пристигаме в късния следобяд. Започваме нашата автобусно-пешеходна обиколка, по време на която посещаваме втория по големина православен храм в света  - „Свети Сава”. След това продължаваме към  президенството, парламента и научаваме интересни факти за династиите, управлявали Сърбия през вековете. Сърбия винаги е била тясно свързана с България и ето защо в историите на екскурзовода често се вплита и БРЦК, а около крепостта Калемегдан ще видим и къде Васил Иванов Кунчев е наречен Левски. След обиколката, за почитателите на сръбските песни и бохемския живот, е предоставена възможност да посетят най–атрактивната улица в Белград - Скадарля или още Скадарска, както ѝ казват сърбите. В продължение на няколко часа се потапяме в атмосферта на 19-ти век, когато по кълдъръмените улички са се разхождали едни от най–известните писатели и музиканти в Сърбия. Събрали настроение и впечатление от столицата на западната ни съседка се отправяме към хотела, за да си починем от дългия път и да се подготвим за следващия ден.

След закуска тръгваме към пристанището на река Дунав, за да се качим на корабчето, с което ще направим едночасова разходка по реките Дунав и Сава. По време на разходката ще минем под четирите моста над Сава, а дали има разлика в реките? Това ще откриете самите вие!

След разходката с корабче се качаме на автобуса и продължаваме пътя си. Предстои ни около петчасов преход до следващата европейска столица - Загреб. След като се настаним в хотела се отправяме на нашата автобусно-пешеходна обиколка на Загреб, по време на която се запознаваме отблизо със старинната част на столицата, която е смесица от австро - унгарски и постсоциалистически стил. В Долния град научаваме няколко легенди за Загреб и неговите символи. Част от тях са оставили траен отпечатък в света. Слушайки рзказите на екскурзовода бавно се изкачваме към Горния град -  централна част на стария град, за да затаим дъх пред готическата катедрала. После бавно се отправяме нагоре по тесните калдаръмени улички и през старинните порти визаме в Горния град. Тук се намират президентската резиденция, историческата църква „Св. Марк”, хърватския парламент, галерии и единствения по рода си музей на разбитите сърца.. Всички те са разположени на романтични каменни улици, осветявани от газови лампи във вечерните часове. И отново се отправяме към Долни град, идпъстрен с  много ресторанти, кафенета, театри и паркове, които го правят удивително място. Не можем да не усетим и духа на град в някое от заведенията на улица Ткалчичева. Запленени от спокойната и артистична атмосфера в Загреб е време да отдъхнем в хотела, защото на следващият предстои кулминацията в нашата програма -  Магнетичните плитвички езера.

След закуска се отправяме към езерата. Всеки е чел, чул, видял снимки, но според мен този ден не може да се разкаже. Той трябва да се изживее и да се почувства. Нашите  екскурзоводи вървят с групата на всяка екскурзия и разказват за създаването на парка, за нейния основател и за самите езера. Освен разказите може би е полезно да споделя с ентусиатите, които сами искат да разгледат плитвички езера, че има няколко маршрута. Първият можете да го извървите със спокоен ход за около два часа. Това е най-краткия маршрут, по който се виждат най-големия водопад и няколко от по-малките езера. Маршрутът, който ние предпочитаме е вторият. Преходът е около четири часа. По време на този маршрут виждаме най - красивите  и впечатляващи езерни образувания, малки и големи водопади, преплаваме най – голямото езеро с електро корабче и виждаме най - впечатляващата каскада от водопади. Заедно ще преминем през горската пътека, за да спрем пред няколко уникални творения на природата. Важно да следите нашия водач, за да не попаднете на третия маршрут!!! Водачът ще ви отведе с още едно корабче до втората спирка на влакчето, с което ще слезем отново до изхода на парка. А сега нека разкажа на ентусиастите и за третия път. Аз личтно съм го вървяла само веднъж. Този път ще ви отведе към най - горната част на парка, където се намира и третата спирка на влакчето, с което можете да се приберете до входа/изхода на парка. Преходът Ви се удължава с още минимум два часа. Наш личен съвет е да не тръгвате по този път особено когато сте с група. Изкачването е натоварващо и дълго, а гледките могат да добавят още впечатления към матнегтичната картина, но когато не сте подготвени за това вървене може да предизвикат обратен ефект на досада към езерата. Но нека с върнем на нашата програма. J Заредени с монго положителна емоиция и енергия се отправяме по пътя към Дубровник. Пътят ни продължава по магистралите на Хърватска, а след настаняване в хотела в Неум, вечерта ни чака и топла вечеря. Време е да останем със спомените от Плитвички езера и да заспим, защото на следващия ден ни чака Дубровник – перлата на Адриатическо море.

След закуска отпътуваме към старинния град Дубровник. Там ни посреща хърватската екскурзоводка и задно с нея ще се разходим по малките калдъръмени улички на този красив град. След толкова много посещения в Дубровник винаги съм си мислила че няма какво повече да видя. Да, обаче не е така! Винаги откривам по нещо ново. Сякаш този град се мени във времето или докато сме вътре времето придобива други измерения. Като за начало е задължително да се разходите по уличките между множеството тълпи, да посетите поне един от манастирите, да се качите на крепостните стени и да извървите поне част от тях за да добиете представа за размерите на Дубровнишката република.

Но какво е Дубровник без о. Локрум?! Неслучайно част от сериите на Game of Thrones са снимани тук. Спомням си, че в една от групите имах едно страхотно момиченце - почитател на сериала. То така ни разказа и изигра в останките на манастира как принцесата влиза, къде сяда, с кого говори, че докато стигнем до трона от Game of Thrones, аз която не бях гледала нито една серия, вече исках да се прибера и да си изтегля сериала. Иначе, за тези, които като мен, не се интересуват от Game of Thrones ще им останат екзотичните впечатления от разходките в ботаническата градина, сред пауни и зайчета,  „мъртво море”, прекрасните морски гледки и......тишина, безкрайна тишина, нарушавана тук - там от звънките гласове на туристите. Но всяка приказка има край. Време е да се зъвърнем в Дубровнишката република и да поемем към хотела. Ще слезем за час, за да видим Зупския залив при Цавтат, известен като древния Епидавър на Адриатика. След като се разходим по крайбрежната улица на Цавтат се отправяме към хотела. На вечеря ще отдъхнем и ще преживеем още веднъж този прекрасен ден, споделяйки си впечатления.. На следващата сутрин се отравяме към Черна гора. Не знам защо, но туристите нямат кой знае какви очаквания за тази малка държава, но всички се влюбват в нея след като я посетят. За това помага, разбира се и  Никшичко тъмно! 

Още с преминаването на границата сме силно впечатлени от красивата природа на Черна гора. На Херцег Нови пред нас започват да се редуват изключително очарователни гледки на морски и планински пейзажи. Пътувайки по херцегския залив пъвата ни спирка е при романтичния Пераст. С корабче стигаме до единствените два острова в залива. „Св. Джордже” е островът, на който се намира и гроба на местните Ромео и Жулиета – легендарния свещеник Фране и неговата любима Катица. Но ние сме се отправили към единствения изкуствен остров в Средиземно море - Госпа од Шкрепиела (в превод Богородица от скалата). Островът е построен около малък къс скала, където според легендата е намерена иконата на Богородица. Когато рибарите изнесли иконата на брега, образът на Богородица избледнявал, но когато се връщали обратно към мястото, на което я намерили той отново се появявал. Това било знак, че тук трябва да бъде издигнат храм в чест на Богородица. Затова жителите на околностите започнали да нахвърлят камъни около скалния къс и така в продължение на 300 г. те успели да осигурят достатъчно място за построяване на малка църква. След като разгледаме църквата отпътуваме с автобуса като навлизаме в Которския залив - най-южния фиорд на Европа. Следва посещение на Котор - може би най-магическото място на Балканите - мистично, едновременно уютно и сурово, с планина, която стремително пада в морето, меланхоличен стар град и смесица от балканска и средиземноморска кухня, от история и нрави. Ще направим пешеходна разходка в Стария град на Котор след която ще имаме възможност да се насладим на вкусната храна с чаша студена бира в ръка. А за най - големите ентусиасти и неуморими туристи могат самостоятелно да се изкачат на крепостта, до най-високата кула, откъдето се открива невероятна гледка към пристанището в Которския залив. Следобед продължаваме през Рисанския залив към другия средновековен  град – Будва, където също ще се разходим из старата част на едно от най-старите селища в Европа. Следва настаняване в хотела, където на вечеря неизмено започва традициония спор Дубровник или Котор е по - красив. На следващата сутрин след закуска ни очаква дълъг преход към България. Излизайки от Будва не може да не спрем на хълма за фотосесиея със световно известния остров Свети Стефан. След това минеме през тунела на Шкодренското езеро. По пътя имаме още една спирка за по-дълга почивка - на манастира „Морач”. Манастирът е построен от княз Стефан, внук на Стефан Неманя - основателят на сръбската държава. Най - голямо впечатление правят  стенописите на главната църква, които са от 1260 година. Фреските от ХІІІ век изобразяват живота на пророк Илия, намират се в притвора и са изумително красиви. Природата около манастира е като в приказка. Движейки се покрай р. Лим късно следобед сме на сръбско българската граница. Време е да преместим стрелките с един час напред  и да се приготвим за връщане в действителността, където спомените за приказката от последните шест дни и снимките, на които сме запечатали прекрасните си преживявания ще ни крепят до следващото пътешествие!Ако сме Ви докоснали сърцето с нашия разказ можете да Вземете спомени и  оставите стъпки с нашата програма : https://evelinr.com/index.php?res&t=41

Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме "бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.