Велико Търново-Арбанаси-Никополис ад Иструм-Котел-Жеравна

категория: Екскурзии в България
транспорт: Автобус
Цени от: 89 лв.
период на провеждане
13 Октомври 2018 - 14 Октомври 2018
Кратко описание

ДАТИ:

13-14.10.2018

17-18.11.2018

 

 

 
Подробно описание

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!!!!!!

 

Велико Търново -Арбанаси -Никополис ад Иструм -Котел -Жеравна

 

2 дни / 1 нощ.

Програма:

 

1 ДЕН:

 Отпътуване от гр. Бургас от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника за Велико Търново. Посещение на архитектурно-музейният резерват Царевец. Разположен е  на едноименния хълм в старата част на града. През 1185 г., след като Търново е провъзгласено за столица на Второто българско царство, Царевец се превръща в нейно главно укрепление и дом за аристокрацията. Повече от 200 години в града кипи политически, икономически и културен живот, което го прави един от най-големите градове в европейския югоизток, а крепостта – най-важната в България

Посещение на музея на восъчните фигури. Той е уникален по рода си и е единственият не само за България, а и за Балканския полуостров. Изключително реалистични, облечени с пищни царски костюми,ни посрещат 28-те скулптурни фигури. Освен воинската слава на Цар Калоян и неговото коронясване, в музея е отделено и място за Цар Йоан Асен II и съпругата му Ирина Комнина. Музеят е разположен на два етажа, като във всяко кътче пред нас изплуват емблематични сцени от историята ни.  Свободно време за обяд и посещение на Самоводската чашия.

Посещение на хълма Трапезица. Крепостта отворя врати за посетители през 2016г. Трапезица е вторият по значение укрепен хълм на старата българска столица Търново. Археолози и историци казват, че крепостта е дори  по-интересна от Царевец. Тя остава християнско владение дори след падането под турско робство. Там никога не са живели турци. Откритията сочат, че на Трапезица са живяли богати и знатни хора, а някои легенди шепнат, че там се е намирала царската монетарница.

Отпътуване за селото-музей Арбанаси. Днес в наследство от богатата история на селото са останали запазени около 140 къщи, църкви и манастири с богата архитектура. Настаняване в хотел.

 

ВТОРИ ДЕН:

Закуска.  Разглеждане на местността Арбанаси. Посещение на храма „Рождество Христово”. Църквата е една от най-старите и богато изписани в Арбанаси, строена е в края на 16-ти, началото на 17 век. 

Отпътуване към Никополис ад Иструм. Руините на римския и ранновизантийски град се намират на около 20км северно от В.Търново. Градът е основан от римския император Марк Улпий Траян през II век. Разкопките са установили, че градът първоначално е нямал крепостни стени, те били  построени по-късно. Градът е изсичал собствени монети. Тук са живеели хора с различни религии, което обяснява и разнообразните погребения, открити в района.

Отпътуване за Котел.  Посещение на „Пантеона на Г.С. Раковски“ (1821-1867г.), посветен на един от най-великите български революционери и възрожденци. Раковски е основоположник на организираната национално-революционна борба за освобождаването на България. В основната експозиционна зала е експониран мраморният саркофаг на Г.С. Раковски, бронзовото знаме с думите „Свобода или смърт” и копие от сабята на революционера. В зала „Революционери” се проследява жизнения път на Раковски, неговата публицистична и революционна дейност. Снимки, документи и факсимилета отразяват дейността му като народен войвода и председател на легията в Белград. Един от най-интересните експонати е бронзовата скулптура „Възкресение”. Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, личният дневник на великия българин, личното му оръжие и колекция от оръжие от Руско-турската освободителна война. Свободно време.

Посещение на природонаучния музей в Котел. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Музеят разполага с 30 000 експоната и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създаден е от местния учител Васил Георгиев. В експонатите са включени: Висши растения, Риби, Земноводни, Птици, Бозайници, Влечуги и Насекоми.

Отпътуване за Жеравна.  Жеравна е архитектурен резерват, възникнала е в днешния си вид през XII-XIV век. Три века след това се замогнала, развили се занаятите, животновъдството и търговията. Точно през този период се е оформила характерната жеравненска къща, изградена изцяло от грубо обработено дъбово дърво с дълбоки до 2 метра стрехи и дървени капаци по прозорците. Повечето от тях са с богати дърворезбовани апликации по стените на стаите, таваните, вратите, прозорците и мебелите. Днес са запазени повече от 200 къщи с неповторимата си архитектура. Тук времето сякаш е спряло. Свободно време. Отпътуване за Бургас.

 

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
  • 1 нощувка със закуска в централен хотел 2*/3* в Арбанаси
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута

 

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер;
  • Входни такси в посещаваните обекти:

- Музей восъчни фигури: 10лв за възрастни; учащ- 5лв

- „Царевец”- 6лв за възрастни; учащи- 2лв

- „Трапезица”- 6лв за възрастни; учащи- 2лв-за пешеходно изкачване и 16лв комбиниран билет с ползване на фуникуляр

- „Никополис Ад Иструм”- 6лв за възрастни

- „Пантеона на Г.С. Раковски“- 3 лв за възрастни, учащи и пенсионери- 1,50лв

Природонаучния музей в Котел- 3лв за възрастни, за учащи-1,50лв

 

Входните такси са ориентировъчни!

 

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 15 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

* Настаняването в автобуса е според реда на записване

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

*Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 
Цени
тръгване от Бургас Айтос Карнобат Ямбол Сливен
ЦЕНА 89,00 лв. 84,00 лв. 84,00 лв. 79,00 лв. 79,00 лв.
час 7:00 7:30 8:00 8:30 9:00
място ул. Демокрация Кръговото Лукойл бензин. "OMV" Бенз.ЕКО до  Била

 

Отстъпки:

При записване 90/60/30/15 дни преди отпътуване  отстъпка в размер съответно 10%/7%/5%/3%  от цената.

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

ПОПИТАЙТЕ НИ ЗА АКТУАЛНИТЕ ОТСТЪПКИ!

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions