Прабългарски селища ФАНАГОРИЯ, ОНГЪЛ и НОС КАЛИАКРА

категория: Екскурзии в България
транспорт: Автобус
Цени от: 40 лв.
период на провеждане
28 Октомври 2018 - 28 Октомври 2018
Кратко описание

28.10.2018 

 

 
Подробно описание

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!!!!!!

 

Еднодневна разходка по земите на прабългарите

Фанагория-Онгъл-нос Калиакра

 

Програма:

 

08:00ч. Отпътуване от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета Поликлиника.

Посещение на историко-етнографският комплекс  „Прабългарско селище Фанагория”. Много исторически източници сочат град Фанагория, който е бил разположен близо до Крим, за столица на Велика България между 632 и 668 г. Там е живял и хан Кубрат. През Х в. градът е превзет от Киевска Русия и повече не се възстановява. Днес близо до гр.Варна можем да видим как е изглеждала Фанагория. Комплексът представлява музей на открито и ни представя копие на прабългарски боен лагер, включващ дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, занаятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоражение, битови предмети.

По желание- разходка с кон и стрелба с лък.

Отпътуване към нос Калиакра - най- красивото и най-странното място по северното ни черноморско крайбрежие, който като клин се вдава на 2 км навътре в морето. Този издатък от сушата завършва с отвесни 70- метрови скали. Името на носа е свързано с много легенди, нo поради своята красота, този край е получил името Калиакра, което значи "красив нос". Непристъпността на скалите станала причина още в дълбока древност тук да се изгради крепост. Днес в началото на нос Калиакра се издига обелиск, наречен "Портата на 40- те девици". Малък археологически музей показва намерените останки от древността. Днес този регион е красив природен резерват, където гнездят корморани, а скорци и скални косове обитават пещерите. Делфините, плуващи в морето, са интересна гледка, Районът е особено привлекателен и заради ярките цветя, цъфтящи през пролетта и лятото. На носа са изградени фар, метеорологична станция, параклис и ресторант.

Възможност за обяд в ресторантта на крепостта.

Отпътуване за исторически комплекс „Онгъл”.

Историята ни разказва, че след разпадането на Стара Велика България, хан Аспарух повежда прабългарите през реките Днепър и Днестър и заема Онгъла – триъгълника между реките Дунав, Серет и Прут- днешна Добруджа, от където започва нападенията си над Византия. Тези нападения са били провокирани от византийска страна от  похода на император Константин ІV Погонат, който той предприема срещу Аспарух през 680 г. Войната в Онгъла завършва с разгром на византийската армия, поради превъзходния стратегическия план на хан Аспарух и мощният укрепен лагер на българите. Победата при Онгъла е решаващата стъпка към създаването на Дунавска България.

Отвън историческият комплекс „Онгъл” наподобява дървено отбранително съоръжение с ограда, порти, кули и бойници в по-малки размери от мощното, което е изградил хан Аспарух. Комплексът е създаден за да популяризира историята на българските земи , народите които са ги обитавали и културното наследство, което са завещали на живеещите тук. Може да се видят интересни каменни релефи свързани с историята, земеделски сечива и предмети от бита на живелите преди. Изградена е и руина на параклис с информация за някой емблематични за България и Европа светци, както и за други личности и събития.

Отпътуване за Бургас.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута

 

Цената не включва:

  • Разходи от личен характер
  • Входни такси за посещаваните обекти:

Комплекс „Прабългарско селище Фанагория”- 3 лв за ученици, студенти и пенсионери, 4 лв за възрастни;

Нос Калиакра- 3 лв за възрастни, 1.50 лв за деца;

Исторически комплекс „Онгъл”- за възрастни 4лв, деца от 10год. до 15год.- 3лв, деца  до 10год.- 2лв.

Входните такси са ориентировъчни!

 

 

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 15 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

 

* Настаняването в автобуса е според реда на записване

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

 
Цени
тръгване от Бургас Поморие Несебър Слънчев бряг
ЦЕНА 40,00 лв. 40,00 лв. 35,00 лв. 35,00 лв.
час 8:00 8:20 8:40 8:50
място ул. Демокрация Автогара- квартала спирката на пощата Автогара

 

Отстъпки:

При записване 90/60/30/15 дни преди отпътуване  отстъпка в размер съответно 10%/7%/5%/3%  от цената.

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

ПОПИТАЙТЕ НИ ЗА АКТУАЛНИТЕ ОТСТЪПКИ!

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions