По земите на тракийските владетели

категория: Екскурзии в България
транспорт: Автобус
Цени от: 50 лв.
период на провеждане
13 Октомври 2018 - 13 Октомври 2018
Кратко описание

13.10.2018 г.

10.11.2018 г.

 

 

 
Подробно описание

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!!!!!!

ПО ЗЕМИТЕ НА ТРАКИЙСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ

 

Казанлъшка гробница-Голяма Косматка-Хисаря-Старосел

 

ПРОГРАМА:

 

07:00ч. Отпътуване от Бургас в посока гр.Казанлък.

Посещение на Казанлъшката тракийска гробница. Гробницата е открита случайно от български войници през 1944г., докато копаели боен окоп.  Достъпът до оригиналната гробница е строго ограничен, т.к. има специален режим на съхранение с цел запазване  на стенописите. До нея е направено нейно копие в същите размери, пропорции и подредба, което е достъпно за туристически посещения. Казанлъшката тракийска гробница е включена към листата на Юнеско за световно културно наследство през 1979г., а също така е в списъка на Стоте национални туристически обекта.  Представлява зидана, кръглокуполна гробница с три помещения- правоъгълно предверие, тесен тухлен коридор и тухлена гробна камера. Гробницата е датирана от  края на IV в. пр. Хр.  до началото на III в. пр. Хр. и е част от голям некропол, който е бил разположен в близост до столицата на Одриското царство, а именно Севтополис. В гробната камера са открити останки на мъж и жена,а в коридора кости от кон. След редица задълбочени изследвания с инфрачервени и ултравиолетови лъчи, учени разчитат надпис със силно избледнели букви датиращ от  III в. пр. Хр.: „Ройгос син на Севт”. Това, а и редица други факти дават повод историци, учени и археолози да считат, че това е гробницата на тракийския владетел Ройгос.

 Посещение на гробницата на цар Севт III- ”Голямата Косматка”.

 На 21.09.2004г. д-р Георги Китов открива една от най-величествените и богати тракийски гробници, с изцяло запазен гроб на владетеля погребан в нея. Построена е в предварително натрупан за целта могилен насип, вероятно през втората половина на  V в. пр. Хр. Храмът гробница се състои от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т.  Мащабите на могилата и огромната стойност на скъпоценните предмети открити в нея доказват, че тук е погребан голям тракийски владетел. Артефакти и надписи сочат, че става дума за един от най-могъщите тракийски династи от племето на одрисите-  цар Севт III, владетелят на Одриското царство със столица  Севтополис, която се е намирала на около 10 км югозападно от могилата, на мястото на днешния язовир „Копринка”.

Отпътуване към гр.Хисаря. Градът е възникнал през Античността и е бил част от Македонската и Римската империя. В днешно време се слави с термалните си извори. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Около минералните извори били изградени лечебно-религиозни светилища. От този период датират големите тракийски култови съоръжения край Старосел. Свободно време за разходка и обяд.

Отпътуване към  тракийски култов комплекс при с. Старосел. Открит е през 2000г. и е най-мащабният тракийски царски комплекс с мавзолей, който е откриван до сега. Датира от края на V и началото на ІV век пр. Хр.  Комплексът се състои от 6 подмогилни храма, също така и няколко царски погребения.  Достъпни за туристически посещения са големият храм на Четиньова могила и храм Хоризонт. Посещение на Четиньова могила. Тя е разположена  на високо възвишение и се забелязва от далеч. Проучванията и изследванията показват, че първоначално е използван за храм-светилище, а след това е превърнат в гробница.  

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута

Цената не включва:

  •  Разходи от личен характер
  • Входни такси в посещаваните обекти:

Казанлъшка тракийска гробница- 3лв за възрастни; 1лв за учаши;

Могила „Голямата Косматка”- 3лв за възрастни; 1лв за учащи;

Тракийски култов комплекс при с.Старосел- 3лв за възрастни; 1лв за учащи

Входните такси са ориентировъчни!

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 15 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

* Настаняването в автобуса е според реда на записване

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

 

 

 
Цени
тръгване от Бургас Айтос Карнобат Ямбол Сливен
ЦЕНА 50,00 лв. 45,00 лв. 45,00 лв. 40,00 лв. 40,00 лв.
час 7:00 7:30 8:00 8:30 9:00
място ул. Демокрация Кръговото Лукойл бензин. "OMV" Бенз.ЕКО до  Била

 

Отстъпки:

 

 

При записване 90/60/30/15 дни преди отпътуване  отстъпка в размер съответно 10%/7%/5%/3%  от цената.

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

ПОПИТАЙТЕ НИ ЗА АКТУАЛНИТЕ ОТСТЪПКИ!

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions