НОВ БЛЯСЪК НА „ЖЕЛЯЗНАТА ЦЪРКВА”!

категория: Екскурзии в чужбина
транспорт: Автобус
Цени от: 49 лв.
период на провеждане
20 Октомври 2018 - 20 Октомври 2018
Кратко описание

Много са нещата в Истанбул, които ни карат да се чувстваме горди християни, но няколко са обектите, които карат българското сърце да трепне: при вида на обновената единствена в света Желязна църква“ Свети Стефан“. Метохът съхранявал години наред българското в Истанбул! Красивата и обновена сграда на Българска екзархия, където подкрепа намират и днес хиляди българи! Прочутата икона на Богородица Влахерна, пред която се е молел за подкрепа дори римският император, преди преговорите с  българския цар Симеон Велики!

 

ДАТИ: 

20.10.2018; 

01.12.2018

 
Подробно описание

НОВ БЛЯСЪК НА „ЖЕЛЯЗНАТА ЦЪРКВА”

 

1 ден

 

 

ПРОГРАМА:

 

02:00 ч. - отпътуване от Варна от OMV на автогарата.

04.00 ч. - от Бургас, от бул.”Демокрация” спирката на краставицата. Преминаване на границата през ГКПП Малко Търново-Дерекьой. Свободно време или по желание Автобусно– пешеходна обиколка с местен екскурзовод „Бълграски християнски светини в Истанбул“ включваща: Посещение на Българската екзархия в Истанбул, строена в средата на XIX в. от арменски паша. Купена е от Българската екзархия през 1907 г., за да бъде неин дом. Тя е изключително пищна и красива. За някои от картините се смята, че са рисувани от руския художник от арменски произход Иван Айвазовски. През 2015 г. ѝ е направен цялостен ремонт, при който са възстановени и мебелите. Тук се е намира и кабинетът на екзарх Йосиф, който е запазен в автентичния си вид. По-важното обаче е, че екзархията успява да съхрани българския дух. В нея се събират българите, които живеят в Истанбул, говорят на български и празнуват българските празници. Следва посещение на парка EMIRGAN – най-големият парк в Истанбул с много езерца, фонтани, исторически павилиони, превърнати в кафета и ресторантчета и....... лалета.  В този парк са засети специално за фестивала 1 850 000 лалета от 112 вида! В парка е устроен и пазар за цветя. Паркът е любимо място за пикник на истанбулци, към които можете да се присъедините и вие!  Посещение  на „Желязната църква” Свети Стефан – православна българска църква, направена от готови железни елементи, единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка. Храмът беше отворен след основна реставрация, продължила 7 години и инвестиция от 16 млн.турски лири – около 7 млн.лева. На откриването на 7 януари присъстваха българския премиер Бойко Борисов, турския президент Реджеп Ердоган. Патрон на църквата е Свети Стефан, неговият празник се чества на 27 декември от целият християнски свят. Той първият мъченик за християнската вяра, заради което е наричан първомъченик. Посещение на метоха, който беше също реставриран през 2016 г. Метохът е построен е през 1851 г. на земя, подарена от княз Стефан Богориди. Триетажната каменна сграда е била люлка на българското духовно и национално възраждане. В сградата е имало приют, семинария, редакция и печатница, където са издавани над 20 български вестника и списания. Около 100 години сградата е била необитаема. Посещение на Вселенската Патриаршия. Преди да се установи окончателно в църквата "Св. Георги" във Фенер през 1600 г., катедрата на Вселенския патриарх е минала през много скитания и премествания. В сегашният си вид патриаршеската църква Св. Георги е трикуполна базилика, с три полукръгли абсиди в източната част и напречен нартекс на западната. Заради несиметричността на мястото, страничните стени не са прави, а формират лек ъгъл – черта, която не влияе върху общия план на църквата.

14:00ч Посещение на МОЛ ФОРУМ Истанбул, вкл. Икея, Практикер, хипермаркет „REAL” и възможност за  посещение на аквариума „Sea Life”, представящ на площ от 8000 м2 над 10 000 вида морски животни, включително и 2,5-метрови тигрови акули. Посещение на „Fly Ride” шоуто, където под формата на 4D кино за 15 минути ще направите полет над цяла Турция, за да видите природните и исторически обекти. Ако желаете, също така можете да направите 4D полет с хеликоптер над Истанбул и да влезете в дворците, да прелетите над и под Босфорските мостове. А за ентусиастите има и комбиниран билет за двете представления.

17:00ч отпътуване за България. Преминаване през ГКПП М.Търново-Дерекьой и около 23.30 ч. пристигане в  Бургас.

 

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус по маршрута 3*/4*;
  • Водач от агенцията по време на пътуването;
  • Пътни и гранични такси, паркинги.

 

Цената НЕ включва:

  • Допълнителните екскурзии и мероприятия по програмата;
  • Входните такси на посещаваните обекти;
  • Медицинска застраховка с покритие 10000 евро – 2 лв на ден
  • Обзорна автобусно – пешеходна обиколка на ”Български християнски светини в  Истанбул“ –  5 евро   на човек и включва: автобусна обиколка, екскурзоводско обслуване, посещение на Българската екзархия, Вселенска патриаршия, парк "EMIRGAN", Желязната църква и метоха към нея.

 

Ориентировъчни входни такси: Двореца “Топ Капъ” – 40 TL; харем – 25 TRL; църквата “Св. София” – 40 TRL; Двореца „Долмабахче” – 30 ТRL, харем – 20 TRL, цистерната Йеребатан – 20 TRL; aквариум „SEALIFE” – 50 TRL за възрастни за деца до 16г и възрастни над 65 г – 40 TL; панорамна тераса на „Сапфир” – 18 TRL; комбиниран билет панорамна тераса „Сапфир” и 4 D кино 28 TRL; музей на „Мадам Тюсо“ 50 TL,  за възрастни над 13 години

 

Допълнителна информация:

* Необходими документи – валиден международен паспорт минимум 2 месеца преди последния ден престой на територията на Р. Турция; - за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие, акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;

* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;

Турция: Няма визови и санитарни изисквания; забранено е пушенето на обществени места.

 

Забележки:

 

* Възможно е разместване в графика на провеждане на доп. мероприятия с цел спазване работното време на обектите или комбиниране с други български групи за достигане на необходимия минимум от 20 туриста.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен багаж или откраднат или забравен по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

 

 

 

 
Цени

тръгване от

Бургас

 

Варна

ЦЕНА

49 лв.

79 лв

час

04:00 ч

02:00ч

място

ул. Демокрация

OMV на автогарата

 

 

 

Отстъпки:

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions