Ивайловград, вила "Армира" и град Димотика-Гърция

категория: Екскурзии в България
транспорт: Автобус
Цени от: 85 лв.
период на провеждане
20 Октомври 2018 - 21 Октомври 2018
Кратко описание

20-21.10.2018
27-28.10.2018
24-25.11.2018

 

 

 
Подробно описание

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!!!!!!

 

Бургас  – Свиленград - Дидимотихо  ( Гърция ) – Ивайловград – Вила „Армира”  –  с. Мезек - Бургас

2 дни / 1 нощувки

 

 

ПРОГРАМА: 

 

1 ДЕН:

06:00ч. Тръгване от Бургас, от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника. По пътя посещение на Устремския  манастир "Св.Троица" -  най-големият действащ девически манастир в Сакар планина, наречен още Хайдушкия манастир, заради многото хайдути, които са се укривали там.

Преминаване през гр. Свиленград, покрай каменния мост на Мустафа паша от 16 век,  дело на османския архитект Мимар Синан. Отпътуване в посока Гърция и преминаване на границата с Гърция през ГКПП Свиленград /Орменио.

Приситигане в центъра на град Дидимотихо, където може да се посети православния храм „Света Богородица Елефтеротрия“ (Освободителка). На градския площад се намира и джамията, построена по времето на султан Баязид I през XIV век. Близо до града върху хълм, наречен Светия камък се намират и разкопките на древния римски град Плотионополис, основан от император Τраян, който нарекъл селището на името на съпругата си Плотина. Дидимотихо е най-големият оцелял византийски град и един от най-значимите византийски паметници на територията на Гърция. Посещение на Византийската крепост  с двете  укрепителни стени, която се извисява над града. („дидими” – означава близнак, а „тихос”- стена, откъдето е и етимологията на името на града). Запазени са по-голямата част от отбранителните зидове с дължина от около 1000 m, както и 24 от 26-те оригинални кули. Там могат да се видят и редицата църкви, жилищни сгради изсечени в скалата пещери, използвани за съхранение на жито, вода и др. Посещение на богато уредения етнографски музей на Дидимотихо. Възможност за покупка на зехтин, маслини, узо и сладки от местен магазин в Дидимотихо на добри цени.

Отпътуване за гр. Ивайловград, намиращ се в полите на Родопите, само на 4 километра от границата ни с Република Гърция. Свободно време в центъра на града, където могат да се видят църквата "Преображение Господне" и историческия и етнографски музей. По възможност се посещава местна таханджийница, от където може да се закупи прясно изпечен тахан. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

2 ДЕН:

Закуска. Посещение на Вила „Армира” - изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години. Това е най-пищно украсения вилен комлекс (дворец) от римската епоха, разкрит в българските земи, собственост на богата тракийска аристократична фамилия от І век сл. Хр. Останките на вилата се разпростират на близо 1000 кв.м. площ. Вилата била богато украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено добре съхранени са разкошните подови мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Върху една от мозайките е представен собственикът на вилата и двете му деца, други изобразяват старогръцки митове.

Отпътуване и по пътя минаване през язовирната стена построена по долното течение на река Арда преди реката да напусне територията на България и да продължи в Република Гърция. Там е изграден и третият и последен ВЕЦ от водноелектрическата каскада „Арда“, а Язовир "Ивайловград" е най-дългият в България.  Пристигане в с. Мезек и посещение на средновековната Византийската крепост „Неузетикон” от края на ХІ в., която се издига на възвишението Калето над селото. Мезешката крепост е едно от най-добре запазените укрепления в Родопите и в цяла България. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се само на 1 км от гръцката граница.  От нея се разкрива красива панорамна гледка към селото и околностите, а при ясно време от кулите се открива панорама към Бяло море. От там се вижда и внушителната Тракийска куполна мавзолейна гробница в могилата Малтепе от средата на IV век пр. Хр., която също се посещава. Тя е открита случайно през 1931 г. и е проучена от проф. д-р Богдан Филов. До входа и се стига по коридор, в който е изложена постоянна холографска експозиция, пресъздаваща намерените в гробницата находки чрез огледално-рефлексни холограми. По възможност се посещава Винарната в с. Мезек и се дегустират местни сортове вина. Следобед отпътуване за Бургас и пристигане вечерта.

 Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
  • 1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в Ивайловград;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Разходи от личен характер

 

Входни такси: Комбиниран билет за Етнографски музей и Византийска крепост в Дидимотихо – 4 евро; за Вила Армира – 5 лв. / ученици и пенс. 3 лева; Комбиниран билет за Крепост „Неузетикон” и Тракийска куполна гробница – 6 лв./ ученици и пенс. – 3 лв.

Входните такси са ориентировъчни!

 

 

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 15 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

* Настаняването в автобуса е според реда на записване

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 
Цени
тръгване от Бургас
ЦЕНА 85,00 лв.
час 6:00
място ул. Демокрация

Отстъпки:

При записване 90/60/30/15 дни преди отпътуване  отстъпка в размер съответно 10%/7%/5%/3%  от цената.

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

ПОПИТАЙТЕ НИ ЗА АКТУАЛНИТЕ ОТСТЪПКИ!

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions