Екскурзия до Русе-крепост Червен-Орлова чука-Скални манастири

категория: Екскурзии в България
транспорт: Автобус
Цени от: 92 лв.
период на провеждане
04 Август 2018 - 05 Август 2018
Кратко описание

01-02.09.2018.
06-07.10.2018.
03-04.11.2018.

 

 

 
Подробно описание

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!!!!!!

КРЕПОСТ ЧЕРВЕН- ОРЛОВА ЧУКА-СКАЛНИ МАНАСТИРИ- РУСЕ

2 дни/1 нощувка

 

ПЪРВИ ДЕН:

07:00ч. Отпътуване от гр. Бургас от бул. „Демокрация”, спирката срещу Трета поликлиника за Русе. Посещение на Средновековен град Червен - един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство (XII – XIV в.). Стратегическото му местоположение, благоприятните условия в долината на р. „Русенски лом” и близостта до столицата Търново предопределят неговото развитие. Изграденият укрепен град е разположен на висок скален рид, ограден от реката и до днес е запазил големи части от сложната си укрепителната система. Посещение на пещера  Орлова чука. Намира се на около 40км от Русе. Пещерата е открита през 1941г от овчар, който пасял стадото си в района. През 1959г в Орлова чука са изградени 124 каменни стъпала, пробит е и изкуствен тунел, който служи за вход. Пещерняци започват да проучват пещерата и откриват скелети на пещерни мечки. Счита се, че е била обитавана от хора през палеолита и каменно-медната епоха.

Посещение на Ивановски скални манастири - разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом в прочуто българско духовно средище. Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през периода. По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център и средище на исихазма. Стенописите в църквата „Св. Богородица” са световно известни. Художествените им качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Обявен е за Национален археологически резерват. Днес манастирът не е действащ.

Посещение на Басарбовския манастир, разположен в долината на река Русенски Лом. Той е с архитектурна, културна и поклонническа стойност, обявен за археологически паметник на културата. Най-известният обитател на манастира е роденият през XVII в. в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски. Мощите му са пренесени в Букурещ в църквата "Св. Св. Константин и Елена", където се намират и до днес. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от Св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

Пристигане в Русе. Настаняване в хотел 2*/3* в централната част на града.

 

ВТОРИ ДЕН:

Закуска. Посещение на Историческия музей и на най-новия екомузей. В екомузея е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки.  В историческият музей се съхраняват около 140 000 експоната. Първоначалният замисъл е сградата, в която се помещава е да се използва като резиденция на княз Александър I Батенберг, затова и до днес се нарича Дворецът Батенберг.

Посещение на музеят „Баба Тонка”. Той се разполага в двуетажна сграда с приземие. Експозицията представя  съзряването на нацията чрез просвета, религиозни изяви и бунтовни съзаклятия. Свободно време и отпътуване към Бургас.

Цената включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
  • 1 нощувка със закуска в хотел 2/3* в Русе;
  • Екскурзоводско обслужване по маршрута;

Цената не включва:

  • Входни такси за посещаваните обекти
  • Разходи от личен характер
  • По желание: разходка с корабче по Дунав
  • Доплащане за единична стая - 10 лв.

 

Входни такси: Средновековен град Червен - 4 лв за възрастни, 1 лв. за ученици; Ивановски скални църкви – 3 лв за възрастни, 1 лв. за ученици; 

Басарбовски манастир – безплатно; 

Екомузей с аквариум- 3лв за възрастни, 1лв за ученици и студенти

Исторически музей- 3лв за възрастни, 1лв за ученици и студенти

Входните такси са ориентировъчни!

 

Допълнителна информация:

Необходими документи: валиден документ за самоличност:

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 3 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 15 пълноплащащи туриста;

 

Забележки:

* Настаняването в автобуса е според реда на записване

* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение  на програмата с цел спазване работното време на обектите.

* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.

* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.

* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и  походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

 

 

 

 

 

 

 
Цени
тръгване от Бургас Айтос
ЦЕНА 92,00 лв. 87,00 лв.
час 7:00 7:30
място ул. Демокрация Кръговото

Отстъпки:

При записване 90/60/30/15 дни преди отпътуване  отстъпка в размер съответно 10%/7%/5%/3%  от цената.

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

ПОПИТАЙТЕ НИ ЗА АКТУАЛНИТЕ ОТСТЪПКИ!

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions