Кападокия - древност, мистика, духовност и съвремие

категория: Екскурзии в чужбина
транспорт: Автобус
Цени от: 425 лв.
период на провеждане
24 Октомври 2018 - 28 Октомври 2018
Кратко описание

Кападокия - един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Това е област, в която природата е изваяла стотици каменни долини, наподобяващи прочутите каньони в Америка; причудливи земни форми образувани преди 10 хиляди години след едновременното  избухване  на два вулкана /Ерчийсе и Хасандаа/. Фантастични конусовидни кули, служещи от векове за жилища на местните обитатели – издълбани в скалните образувания от мека туфа, те приличат на пещери, но с цяла система от вентилационни шахти, прозорци, врати. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики. В древността Кападокия е била значима държава, населена от много народи.

 

ДАТИ:

24-28.10.2018

 

 

 
Подробно описание

Анкара – Кападокия – Коня – Ескишехир

 

5 дни / 4 нощувки

 

ПРОГРАМА: 

 

1 ДЕН

Отпътуване от Варна в 3:30 ч. от “Антим I”. Отпътуване от Бургас в 5:30 ч. по маршрут Истанбул – Анкара. Пристигане привечер в Анкара. Настаняване в хотел в центъра на града. Вечеря и нощувка.

 

2 ДЕН

Закуска. Туристическа обиколка на Анкара -  Цитаделата – символ на града, римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк, “Аниткабир” – Мавзолеят на Ататюрк, Старата сграда на Парламента на Република Турция, музея на Анатолийските цивилизации.

Отпътуване за Кападокия. По пътя посещение на Хатуша, столицата на древната Хетска империя - един музей на открито, в който посетители могат да разгледат останките от Долния и Горен град, основан около 1600 г. пр. н. е. Целият град е украсен с красиви порти, с барелефи на войни, сфинксове и лъвове. Сред руините личат отделните жилищни комплекси, дворци и храмове. В долния град се намира великият храм, който е най-впечатляващият от всички запазили се постройки. На около 2 км. от Хатуша се намира и най-важният храм извън града – култовото светилище Язълъкая.

Пристигане в Кападокия и настаняване в хотел в Югрюп. Вечеря и нощувка.

 

3 ДЕН

За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути.

Закуска. Разглеждане на забележителните туристически обекти на Кападокия, разположени в триъгълника – Невшехир, Аванос и Ургюп: открития музей Гьореме - най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи; скалната крепост Учхисар; Долината на гълъбите /някога тук са живели гълъби в скалите, обучавани за разнасят писма – основен начин на комуникация в древността/. Разходка в една от най-красивите долини в региона - Зелве  със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите. Долината Зелве е разположена в района Пашабаа, нарича се още Долината на Приказните комини. Известна е и като Долината на монасите заради килиите, открити във варовиковите кули. Необикновената форма на каменните образувания прави долината странна и изключително интересна.

Разходка в градчето Аванос, древната Ванеса, живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак / Червената река / -посещение на  центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина.

Вечеря. Посещение на фолклорно представление и на танцуващите дервиши в подземен ресторант или автентичен ритуал Сема в Керван Сарай. /По желание и срещу допълнително заплащане/. Нощувка.

 

4 ДЕН

Закуска. В Кападокия има много подземни градове, датиращи от времето на хетите, разположени на огромна площ, стигащи понякога  до 20 етажа надолу в земните ядра. Те са имали всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, кухни, жилищни помещения. Кападокийските скални обители и подземни градове приютявали много християни и мъченици за вярата. Според някои историци  в тях  живеели до 80 хиляди жители. Посещение на уникалния подземен град Каймаклъ, където, може да се посетят  4 етажа от известните 7. Това е само малка част от града, реалните размери са неизвестни, както у болшинството подземни градове в  Кападокия.

 

Отпътуване за гр. Коня и пешеходна обиколка на града на танцуващите дервиши и мистичната ислямска секта суфисти - посещение на мавзолея на Мевляна Джелаледдин Руми - един от най-почитаните суфисти - поети в света, основателят на митичния Орден на дервишите. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за година, посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света.

Отпътуване за Ескишехир и минаване през фригийската долина. По пътя посещение на Гордион - столица на древното царство на Фригия. Гордион е построен на висок хълм и се намира на брега на река Сангариос (днес Сакария). Близо до града се намира Царския път. В Гордион цар Мидас се самоубива и там се намира неговата гробница от 8 пр.н.е.

През Ескишехир ( в превод Стар град ) живописно се вие река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления за жителите и гостите на града и това придава особено очарование на това селище. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир. В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света -Анатолийски университет. Разглеждане на Етнографския комплекс „Одунпазаръ”. Настаняване в хотел.Свободно време. Възможност за разходка с лодка.  Нощувка.

 

5 ДЕН

Закуска. Отпътуване за България през Истанбул. По пътя се посещава древния град Пасиуанас.  Отпътуване за България с кратка почивка в Лозенград. Пристигане в Бургас късно вечерта.

 

Цената включва:

 

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Безплатни топли напитки в автобуса;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря  в хотели 3*/ 4* в Анкара; 
 • 2 нощувки със закуски и вечеря в хотел  4* в Юргюп;
 • 1 нощувка със закуска в хотели 3* в Ескишехир;
 • Туристическа програма в Анкара;
 • Туристическа програма в Кападокия;
 • Туристическа програма в Коня; 
 • Туристическа програма в Ескишехир;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут с местен лицензиран екскурзовод;
 • Водач от туристическата агенция;
 • Фериботни, пътни и  гранични такси​

 

Цената НЕ включва:

 

 

 • Входни такси за изброените по програмата обекти около – около 100 турски лири,
 • Фолклорно представление в подземен ресторант с танцуващи дервиши  – 25 евро,
 • Автентичен ритуал Сема в Керван Сарай - 20 евро,
 • Летене с балон над Кападокия – 120 евро,
 • Доплащане за единична стая – 120 лв.,
 • Медицинска застраховка на стойност 5000 евро за лица до 65 год. по 2 лв. на ден; за за лица над 65 год. по 4 лв. на ден; за лица над 75 год. по 6 лв. на ден

 

Настаняването в автобуса е по ред на записване.

 

Допълнителна информация:

 

* Необходими документи – валиден международен паспорт минимум 2 месеца преди последния ден престой на територията на Р.Турция; - за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие, акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
 

* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;

Турция: Няма визови и санитарни изисквания; забранено е пушенето на обществени места;

 

Забележки:

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите или комбиниране с други български групи за достигане на необходимия минимум от 20 туриста.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна.

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен багаж или откраднат или забравен по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

 

 

 
Цени

 

тръгване от

Бургас

Шумен

Варна

Айтос

Карнобат

Ямбол

Сливен

ЦЕНА

425

460

455

420

420

415

415

ориентировъчен час на отпътуване

5:00ч

1:00ч

02:30ч

05:30ч

06:00ч

6:30ч

7:00ч

място на отпътуване

ул.Демокрация

автогарта

OMV на автогарата

от кръговото

"Лукойл" на изхода на града

Бензиностанция "OMAX"

Shell на АМ "Тракия" след разклона за Сливен

трансфер

 

при мин. 4 човека

при мин. 4 човека

 

 

 

 

 

 

Отстъпки:

 

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions