Екскурзия до Босна и Херцеговина

категория: Екскурзии в чужбина
транспорт: Автобус
Цени от: 345 лв.
период на провеждане
10 Октомври 2018 - 14 Октомври 2018
Кратко описание

ДАТИ: 10-14.10.2018 

 

 

 
Подробно описание

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - ЕНЕРГИЯ И МИСТИКА

Мокра гора – Вишеград – Високо – Мостар – Сараево – Неум - Ниш

5дни / 4нощувки

 

ПРОГРАМА:

 

1 ден: Бургас – Дървенград – Каменград – Вишеград – 880км.

 

Отпътуване от Бургас в 00.00 часа . Дневен преход по маршрут Бургас - Ниш - Кралево - Вишеград.  Посещение на "Дървения град" - Мечавник - първият града, построен от Емир Кустурица. Разходка сред дървените къщички, сякаш откъснат от книжка с приказки. С чудесна гледка към хълмове, гушнати в зелени гори, и склонове и долини. Тук наистина си в дървения свят. Има дървени: църква, затвор, сладкарница с домашно приготвени сладки, ресторанти, галерия, книжарница, бар и кино. Тук Емир е събрал имената на всичките си любими хора, тези, които го вдъхновяват, после ги разбъркал, като в шапка с късмети и ги изсипал вече като имена на улички, площади, ресторанти. Например по улица „Диего Марадона” можете да стигнете до ресторант „Висконти”. Да се разходите по улица „Че Гевара“, да минете покрай клуба на писателя, с изрисувана с Достоевски стена и подпрени на вратата моливи, дълги малко повече от нея. Има булевард „Федерико Фелини“ и кино „Стенли Кубрик“ с прожекционна зала и миникино. Филмова прожекция с продължителност около 15 минути. Възможност за разходка с влакчето на "Шарганска осмица" - не просто железница, а исторически музей, движещ се по стоманен път. " Според сърбите е уникална в Европа. Построена през 1925 г. като част от линията, свързваща някога Белград със Сараево и Дубровник, тъне в 25-годишна забрава. Точно на тази линия специално за филма на Кустурица е построена гара "Голубичи", където се развива действието. Днес теснолинейката е превърната в туристическа атракция, към която има голям интерес. Нарича се "осмица" понеже трасето се извива под формата на 8. Мокра гора е началната гара, а крайната - Шарган Витаси, като на отиване влакът не спира никъде. Теснолинейката минава малко над 15 км, като 1/3 от разстоянието е под земята. 22 са тунелите, минава по 10 моста, а гарите се броят на пръсти. На връщане влакът спира на всички 5 гари. "Голубичи е най-важната, защото благодарение на нея днес можем да се любуваме на природата от този влак", казва кондукторът. /билетчето за влака не е включено в цената/. Отпътуване към Вишеград. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.  Свободно време.  .

 

2 ден: Вишеград – Високо /Босненски пирамиди/ -  Сараево - 180 км.

 

Закуска. Освобождаване на хотела. Разглеждане на вишеградския мост, известен от романа на Иво Андрич "Мостът на Дрина" или  познат още, като „Мостът на Мехмед паша Соколович”, символ на културите и религиите на хората от двете страни на реката, на босненците и сърбите, Мостът е под защитата на ЮНЕСКО. Посещение на втория етно град след Дървенград, построен от Емир Кустурица – Каменград. Наречен на името на любимия писател на Кустурица - Градът на Андрич. Разходка по улиците на Каменния град ще Ви отведе до златарско ателие, книжарница, картинна галерия, киносалон и сувенирен магазин. После може да похапнете в кебапчийницата и пекарната, а за десерт да си изберет от 12 вида домашни сладоледи. Свободно време. Отпътуване към Сараево и посещение на енергийното „чудо”-  Босненски пирамиди. Когато през 2005 г. американският доктор по антропология, босненецът Семир Османагич се осмелява да твърди, че няколко хълма около градчето Високо на трийсетина километра от Сараево са древни пирамиди, светът не е подготвен за такова провокативна идея. Днес  през 2017 г. част от това, което се крие под зелените босненски хълмове, е изровено на бял свят с помощта, както на учени и археолози, така и на доброволци и ентусиасти. Босненската пирамида на Слънцето е най-голямата каменна постройка с формата на пирамида на Земята. Мястото се твърди, че дава едно необикновено енергийно преживяване, откъсващо от ежедневието, свързано с нови и непознати усещания. Разглеждане на тунелите с доплащане на 10 босненски марки входна такса или посещение на новооткрития там музей, включващ важни експонати от проучванията на терен с доплащане на 2 босненски марки входна такса.

Настаняване в хотел 3* в Сараево или периферно разположен хотел. Нощувка.

 

3 ден: Сараево-Мостар-Неум - 130 км

 

Закуска. Свободно време за разглеждане на града събрал на едно място наколко религии.  Поради този факт, често е наричан „Балканския Йерусалим”. Тук можете да се насладите на вкусната ориенталска кухня на Босна, да се разходите по павираните улички и площади, наслаждавайки се на красивите джамии или да посетите старата православна църква „ Св. Архангели Михаил и Гавраил” с една от най- ценните колекции икони от региона. Националния музей, кметството, символа на града -чешмата Сибил, къщата на ината, Латинския мост, Морича хан са част от красивите забележителности на  столицата. Отпътуване за Мостар  - скритата красота на Босна и Херцеговина.  Един от най-красивите градове на Балканите,  съчетал в себе си история, природна красота и архитектура. Разглеждане на „Стария мост” над река Неритава включен през 2005г. в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство. Свободно време за разходка из романтичните улички на този пленяващ дъха град. Отпътуване за адриатическия курорт на Босна и Херцеговина – Неум. Настаняване в хотел 3*. Нощувка

 

4 ден: о-в Корчула

 

Свободно време или по желание екскурзия до остров Корчула – родното място на Марко Поло. Остров Корчула Ви връща към миналото с многобройните живописни места, между които изпъкват стените, опасващи града. Средновековните Корчулски улици, като рибен скелет са разположени на полуострова на стария град, който е обкръжен от цели осем кули, съхранени от миналото.  Корчула, остров богат на зеленина, в Чара пази 50 метров защитен природен паметник – един от най-старите кипариси в Европа. Всъщност тази част на острова е позната с плодовитата долина винаги пълна с лозя, където Корчула произвежда известното бяло вино Пошип. Отпътуване за Ниш. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.

 

5 ден: Ниш – Бургас – 550 км

 

Закуска.  Пешеходна разходка из Ниш -древния Наисус, където e роден император Константин Велики. Свободно време в центъра на Ниш - паметника на крал Милан, крепостта на брега на река Нишава - една от най-добре запазените фортификации на Балканския полуостров, пазара. Отпътуване за България. Пристигане в Бургас вечерта.

 

Цената включва:

 

 • транспорт с комфортен лицензиран автобус по маршрута 3*/4*; 
 • 4 нощувка със закуски в хотел 3*: / 1 във Вишеград, 1 в района на Сараево, 1 в Неум и 1 в Ниш/
 • Посещение на Дървения град на Емир Кустурица
 • Посещение наВишеград
 • Посещение на Каменния град
 • Посещение на Мостар
 • Посещение на Ниш
 • Посещение на Босненските пирамиди
 • Придружител / водач на агенцията по време на пътуването;
 • Пътни, гранични, паркинг

 

Цената НЕ включва:

 

 • Разходи от личен характер
 • екскурзия до о-в Корчула – 25 евро при минимум 25 туристи, транспорт, водач-екскурзовод от агенцията, местен екскурзовод в Корчула, билет за кораб Оребич-Корчула-Оребич.
 • Медицинска застраховка на стойност 5000 евро: за лица до 65 год. по 2 лв. на ден; за лица над 65 год. по 4 лв. на ден; за лица над 75 год. по 6 лв. на ден
 • Доплащане за единична стая – 120 лв

 

Входни такси за посещаваните по маршрута обекти:

 • музея при Босненските пирамиди - 2 босненски марки (или 1 евро), тунелите при Босненските пирамиди - 10 босненски марки (или 5 евро, тура в тунелите е на босненски език, Дервишкото теке в Благай - 4 босненски марки (или 2 евро)
 • Входна такса за "Дървения град" - около 5 лв. 250 динара
 • Билет за Шарганската осмица – около 10 лв. 600 динара

 

 

Допълнителна информация:

Необходими документи:  валиден документ за самоличност: Задграничен паспорт или лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване; За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/; За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане /оригинал и 2 копия/.           

 

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; Доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;

 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;

в Босна и Херцеговина – Босненска марка - 1 € ~ 1,9485 BAM

Часово време: България: 12.00 ч. – Босна и Херцеговина: 11.00 ч.

 

Забележки:

 

* Настаняването в автобуса става по ред на записване

* Допълнителните екскурзии и мероприятия се заявяват в офиса на туроператора най-късно при доплащане на екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 
Цени

тръгване от

Бургас

Шумен

Варна

Айтос

Карнобат

Ямбол

Сливен

Нова Загора

ЦЕНА

  375,00 лв.

   410,00 лв.

   405,00 лв.

   370,00 лв.

   370,00 лв.

     365,00 лв.

  365,00 лв.

   365,00 лв.

час

00:00 ч

20:30ч

22:00 ч

00:30 ч

01:00 ч

01:30 ч

02:00 ч

02:30ч

място

ул. Демокрация

Автогара

Антим 1

Кръговото

Лукойл

бензиностанция "Шел"

пред магазин Била

OMW

 

 

 

 

 

 

 

 

тръгване от

Стара Загора

Пловдив

Пазарджик

София

ЦЕНА

   365,00 лв.

   360,00 лв.

   360,00 лв.

   345,00 лв.

час

03:00ч

04:30ч

05:00ч

6:00ч

място

OMW автогара

Хепи магистрала

бензиност. "Лукойл" магистрала

северна Тангента бензин. до Метро

 

Отстъпки:

 

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions