Екскурзия до Албания- близка, но неразгадана!

категория: Екскурзии в чужбина
транспорт: Автобус
Цени от: 330 лв.
период на провеждане
03 Септември 2018 - 08 Септември 2018
Кратко описание

03-08.09.2018

 

 

 
Подробно описание

АЛБАНИЯ - БЛИЗКА, НО НЕРАЗГАДАНА

 

Елбасан-Дурас-Круя-Тирана-Берат-Аполония-Вльора-Аргирокастро-Саранда-Бутринт-Янина

 

6дни / 5нощувки

 

ПРОГРАМА: 

 

 

1 ден: Бургас - Елбасан – Дуръс – 950 км.

След преминаване на граничните пунктове при Гюешево – Деве баир, се пътува по маршрут Крива Паланка - Скопие - Струга - Тирана.

Пристигане в Албания късния следобед.

Пешеходна разходка в Елбасан, градът възниква през I век под името Скампа. С днешното си име се сдобива много по- късно – през 15 век, когато попада под управлението на султан Мехмед II. Известна забележителност в града е крепостта Елбасан. На около 7 км се намира и манастирът „Свети Иван Владимир“ - български културно-исторически паметник. Мястото и манастирът са свързани с легендата за любовта между дъщерята на цар Самуил княгиня Теодора Косара и дуклянския княз Иван Владимир, завършила с мъченическата смърт на самуиловия зет на лобното място, на което е издигнат манастирът. Отпътуване за Дурас- вторият по големина град в Албания и най-голям пристанищен град в страната. В древността градът е бил част от Българско царство и се казвал Драч. Днес съвременният курорт предлага освен чудесни условия за морски отдих, също така и интересни забележителности, свързани с историческото минало на селището.На отсрещният бряг на Адриатическо море се намират италианските градове Бриндизи и Бари.

Настаняване в хотел 3* в в района на Дуръс и ривиерата. Нощувка.

 

2-и ден: Дуръс – Круя – Тирана – Дуръс – 110 км.

Закуска.

Свободно време или по желание с допълнително заплащане: Екскурзия до Круя, столицата Тирана и Дуръс.

Отпътуване за Круя - градът, чието име означава пролет, е известен като роден за националния герой на Албания Скендербег, живял в началото на XV в. Емблематичен за Круя е замъкът-крепост, който през Средновековието е защитавал цялата област от нашествията на османските войски. Възможност за разглеждане на уникалния по рода си етнографски музей на Круя, открит през 1989 г., съхраняващ експонати от занаятчийството по тези земи, които са на възраст между 60 и 500 г.

Отпътуване за столица. Туристическа програма в Тирана: разглеждане на забележителностите на "града на орела": Площад "Скендербег", Джамията "Етем Бей", Часовниковата кула и статуята на Георги Скендербег, Дворецът на културата, построен с помощта на бившия СССР.

Следобед туристическа програма по Дуръс. Пешеходна разходка в центъра на града до крепостта с венецианската кула и крайморския булевард,  двореца на крал Зог, римския театър, както и бункерите, които се намират на много места, пръснати из града.

Завръщане в хотела. Нощувка.

 

3-ти ден: Дуръс – Берат – Аполония – Вльора – 200 км.

Закуска.

Отпътуване към Берат - част от визитната картичка на Албания пред Европа, както и едно от най-живописните градчета в страната. Берат е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, както и от Охридската българска архиепископия. До XVII век градът запазва българското си име - Белград. Над днешния град се издигат останките на средновековната българска крепост.

Специфичната му архитектура, белите къщи и разположението им, сякаш кацнали на хълма, прави Берат изключително привлекателно място за посещение. Стария град /намира се на върха на хълма, изкачване по калдъръмена настилка около 100 метра/.

 впечатлява с възрожденския си облик, величествените си крепостни стени, запазените многобройните църкви в сърцето на града и уникалния по рода си музей намиращ се в църквата "Св. Богородица" - посветен на един от най-добрите албански иконописци Онуфри. Църкви и манастири съхраняват до наши дни следи от духовно общение. Тук прекрасни изображения пазят спомена за великото дело на Светите Седмочисленици, сели семето на Христовото учение сред народа чрез живо слово вред по българското землище. Тук са запазени гробът на Свети Йоан Владимир и мощи на българските просветители, учениците на Кирил и Методий - Свети Горазд и Свети Ангеларий.

Стария град се Продължаване за Аполония – древно селище основано през 588 г. пр.н.е.от гръцки колонисти, разположено на река Вжосе в Южна Албания. Интерес тук представляват руините от старата крепост, античния театър, колоните на градския съвет, църквата Дева Мария със запазени автентични фрески на Светите братята Кирил и Методии и техните ученици.

Настаняване в района на Вльора - туристически център на Адриатическото крайбрежие.

Нощувка.

 

4-ти ден: Вльора – Аргирокастро – Саранда – 170 км.

Закуска. Освобождаване на хотела.

Отправя се към Аргирокастро, град с предимно гръцко население, от което най-вероятно произлиза и името му, известен със старата си част – архитектурен резерват (UNESCO) и като родно място на авторитарния комунистически лидер Енвер Ходжа. Град Аргирокастро се намира в южната част на Албания, в едноименната административна област. Аргирокастро е главният град на историческата местност Северен Епир. Името Аргирокастро произлиза от гръцки и в превод означава „сребърна крепост“. Крепостта се намира на върха на хълма край града, изкачване по калдъръмена настилка около 700 метра.

Пешеходна разходка в Саранда, крайбрежен град в южна Албания, разположен в областта Северен Епир на границата между Йонийско море и Адриатическо море.

Градът се намира върху останките на древния град Онхисмос, който е бил основен търговски център по време на Византийската епоха и разрушен оъ готите през 552 г. Съвременното име Сарандос идва от православния византийски храм”Св. Четиридесет мъченици”, чиито руини се намират на хълм в околностите на града.красив крайморски град в албанския юг, разположен на едноименен залив срещу остров Корфу

Настаняване в хотел. Нощувка.

 

5-ти ден: Саранда – Бутринт – Саранда – 30 км.

Закуска.

По желание с допълнително доплащане: Полудневна екскурзия до античното селище Бутринт. Разглеждане на архитектурния комплекс Бутринт (UNESCO) - антично селище, защитено от езерото Бутринт, Адриатическо море и река Павла.

Обособено в едноименния Национален парк с класически амфитеатър, раннохристиянска базилика (IV в. п.н.е), крепостни съоръжения и много други постройки от древността, съхранили се до наши дни. Завръщане в Саранда. Свободно време за разходка и плаж. Нощувка.

 

6-ти ден: Саранда – Янина – Бургас – 1050 км.

Закуска. Отпътуване към България по посока Гърция - Южен Епир.

Престой в Янина, - живописната столица на областта Епир, романтично разположена на бреговете на езерото Памвотис. В езерото Памвотида се намира остров Ниси (острова, на който е избягал Али Паша за да се спаси от византийците, там е заловен и обезглавен) – има обиколна алея, която ви дава възможност да обиколите целия остров. До Ниси се стига с лодка, която е част от обществения транспорт. По средата му има цитадела (там е обсаден Али Паша). Специалитетът на острова са жабешките бутчета. По средата на града в замъка на Али Паша в Йоанина се намира джамията на Али Паша – в момента там се помещава общинския исторически музей, в който се съхраняват много произведения на народното изкуство, оръжия и мечове от периода на Османската окупация на областта. Йоанина е известна и със сребърните си изделия. Късно вечерта пристигане в Бургас.

 

Цената включва:

 • транспорт с комфортен лицензиран автобус по маршрута3*/4*; 
 • 5 нощувка със закуски в хотел 3*: / 2 в района на Дуръс, 1 в района на Вльора и 2 в района на Саранда/
 • Посещение на Елбасан
 • Посещение на Вльора
 • Посещение на Берат
 • Посещение на Аргирокастро
 • Посещение на Саранда
 • Посещение на Янина
 • Придружител / водач на агенцията по време на пътуването;
 • Пътни, гранични, паркинг

 

Цената НЕ включва:

 • Разходи от личен характер
 • екскурзия до Тирана, Круя и Дуръс – 10 евро, цена без включени входни такси при група от минимум 20 записани туристи - заплаща се по време на екскурзията
 • екскурзия до античното селище Бутринт - 5 евро - цена без включени входни такси при група от минимум 20 записани туристи - заплаща се по време на екскурзията
 • доплащане за вечери по време на целия престой – 100 лв
 • Медицинска застраховка на стойност 5000 евро: за лица до 65 год. по 2 лв. на ден; за лица над 65 год. по 4 лв. на ден; за лица над 75 год. по 6 лв. на ден
 • Доплащане за единична стая – 100 лв 

 

Входни такси за посещаваните по маршрута обекти:

 • Круя: Музеят на Скендербег - 200 албански леки / ≈ 3 лв./
 • Етнографският музей в Круя - 300 албански леки / ≈ 4,5 лв./
 • Берат: Музей на Онуфри - 200 албански леки / ≈ 3 лв./
 • Крепостта в Берат - 100 албански леки / ≈ 1,5 лв./
 • Дуръс: Амфитеатъра в Дуръс - 400 албански леки / ≈ 5,5 лв./
 • Аполония: около 500 албански леки – за археологическите разкопки отвън, отделно входна такса за музея
 • Бутринт - 500 албански леки / ≈ 7 лв./
 • Аргирокастро: Крепостта в аргирокастро – 200 албански леки / ≈ 3 лв./
 • Музеят на оръжията в аргирокастро – 200 албански леки / ≈ 3 лв./

 

Допълнителна информация:

Необходими документи:  валиден документ за самоличност: Задграничен паспорт или лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване; За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и 2 копия/; За деца до 18 г., при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане /оригинал и 2 копия/.           

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; Доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;

 

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;

В Македония се плаща само в македонски динари MKD, 1 € ~ 60.97 сръбски динара MKD ;

в Албания – албански леки ALL - 1 € ~ 133,7 ALL

Часово време: България: 12.00 ч. – Албания: 11.00 ч.

 

Забележки:

* Допълнителните екскурзии и мероприятия се заявяват в офиса на туроператора най-късно при доплащане на екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 
Цени

тръгване от

Бургас

Шумен

Варна

Айтос

Карнобат

Ямбол

Сливен

ЦЕНА

  360,00 лв.

   395,00 лв.

   390,00 лв.

   355,00 лв.

   355,00 лв.

     350,00 лв.

  350,00 лв.

час

00:00 ч

20:30ч

22:00 ч

00:30 ч

01:00 ч

01:30 ч

02:00 ч

място

ул. Демокрация

Автогара

OMV автогара

Кръговото

Лукойл

бензиностанция "Шел"

пред магазин Била

тръгване от

Нова Загора

Стара Загора

Пловдив

Пазарджик

София

ЦЕНА

   350,00 лв.

   350,00 лв.

   345,00 лв.

   345,00 лв.

   330,00 лв.

час

02:30ч

03:00ч

04:30ч

05:00ч

6:00ч

място

OMW

Лукойл  на птицекомбината

Хепи магистрала

бензиност. "Лукойл" магистрала

Стадион В. Левски

 

Информация за отпътуване се получава 2 дни преди датата на заминаване!!!

 

Отстъпки:

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions