АТОНСКИТЕ МАНАСТИРИ

категория: Екскурзии в чужбина
транспорт: Автобус
Цени от: 189 лв.
период на провеждане
20 Юли 2018 - 22 Юли 2018
Кратко описание

Величествени, далечни, но и близки, сякаш времето е спряло, сякаш на земята си само ти, искаш да ги докоснеш, но само затаяваш дъх и слушаш историите за тяхното епично минало! Света гора разположена на атонския полуодтров на гръцка територия. Светинята на правослвното християнство днес наброява 20 действащи манастира, забранени за посещение от жени. А защо ли?

 

ДАТИ:

20.07-22.07.2018;

24.08-26.08.2018;

28.09-30.09.2018

 

 

 
Подробно описание

АЛИСТРАТИ - КАВАЛА - АТОН - ХАЛКИДИКИ - УРАНУПОЛИ - ПОРТО ЛАГОС 

 

3 дни / 2 нощувки

 

ПРОГРАМА:

 

1 ДЕН:

 

06:00ч. Отпътуване от Бургас. Почивки по пътя и преминаване през ГКПП Капитан Петко Войвода, Свиленград-Орменио. Настаняване в хотела в Кавала и по желание и с допълнителна заявка екскурзия до пещерата Алистрати с местен екскурзовод на български език, една от най-големите, най-красивите и впечатляващи пещери в Гърция и в Европа със своите сталактити и сталагмити в най-разнообразни форми, цветове и размери, достигащи 35 м височина. В пещерата се върви по асфалтова пътека, без изкачване, а постоянната температура е от порядъка на 17-20 C целогодишно, което я прави изключително лесно достъпна. По пътя спирка за фотопауза на древното селище Филипи – античен град, основан от Филип Македонски, известен с това, че там през 42 год. пр. Хр. в битка Октавиан Август и Марк Антоний побеждават убийците на Гай Юлий Цезар - Брут и Касий. Това е и мястото, където е създадена първата в Европа християнска община и църква от Апостол Павел в 49 год. и е покръстена първата християнка в Европа - Лидия на реката Зигактис, наречена "европейския Йордан". Минава се и покрай останките от древния път Вия Егнатия, затвора на Св. Павел, древния римски град с агора, жилищни квартали и амфитеатър, на който ежегодно се провежда едноименен театрален фестивал на античната драма. Настаняване в хотел 3* разположен на главната крайбрежна улица, с красива гледка към залива. Свободно време в Кавала за вечеря. Възможност за посещение на близка таверна с традиционна кухня и жива музика (срещу допълнително заплащане). Нощувка. 

 

2 ДЕН:

 

Закуска. По желание и с предварителна заявка екскурзия до Атон и круиз. Отпътуване за полуостров Халкидики, и селището Урануполи ( Небесен град ) ранния следобед. Круиз с корабче около Атонските манастири – най- святото място в Гърция. Там е разположена единствената православна монашеска република. Достъпът до Атонските манастири е забранен за жени, а за мъжете е необходимо специално разрешително. Той е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Духовно е подчинена директно на Цариградската патриаршия в Истанбул. От корабчето се разглеждат 8 манастира с беседа на български език /продължителност около 3 часа/. Свободно време за покупка на сувенири в живописното селище Урануполис. Връщане в хотела. Свободно време и нощувка.

         

3 ДЕН:

 

Закуска Пешеходна туристическа обиколка из романтичните улички на Стария град на Кавала, основан от колонисти от остров Тасос през VI в.пр.Хр. През времето градът се е разраствал и в момента е най-голямото и най-красивото пристанище в тази област на Егейско море. Могат да се видят църквата “Успение Богородично”,  пристанището,  Паметника и къщата-музей на Мохамед Али паша, благодетел на града , Аквадукта „Камарес”, построен от Сюлейман Великолепни, сградата „Имарет”, Крепостната стена на стария град и магазинчетата за сувенири.  По желание посещение на Кулата на крепостта, за да се насладите на 360 градусова гледката към заливите и забележителностите на града. Свободно време в Кавала и в ранния следобед отпътуване обратно за България. По пътя минаваме през селцето Порто Лагос, известно с живописния си залив и красиви плажове. В лагуната на езерото "Вистонида" е манастирът "Св. Никола", свързан с брега чрез дълъг пешеходен дървен мост. Манастирът е подчинен на Ватопедската обител на Атон, а според легендата е основан от император Аркадий. Пристигане вечерта в Бургас.

 

Цената включва:

 

 • Транспорт с лицензиран микробус/автобус (климатик, DVD, CD, мини-бар);
 • 2 нощувка със закуска в х-л 3* в Кавала;
 • Посещение на гр. Драма;
 • Посещение на пещерата „Алистрати”;
 • Посещение на полуостров Халкидики и градчето Урануполи;
 • Пешеходна туристическа обиколка на стария град в Кавала;
 • Посещение на езерото Вистонида – Порто Лагос;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Пътни и гранични такси.

 

Цената НЕ включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси на посещаваните обекти;
 • Доплащане за гръцка бузуки-таверна: 20 €; 
 • Доплащане за единична стая – 60 лв.  

Медицинска застраховка на стойност 5000 евро за лица до 65 год. по 2 лв. на ден; за за лица над 65 год. по 4 лв. на ден; за лица над 75 год. по 6 лв. на ден.

 

Ориентировъчни входни такси:

в  Кавала: Византийска крепост – 2.5 €; в Драма: пещерата Алистрати  – 5 €.

 

Допълнителна информация:

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие, акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването. 

Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

Доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;

Гърция: - парична единица - евро; - няма допълнителни визови и санитарни изисквания

 

Забележки:

 

* Допълнителните екскурзии и мероприятия се заявяват в офиса на туроператора най-късно при доплащане на екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата. 

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

* Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

 

 
Цени

 

ЦЕНА: 189 лв на човек 

 

 

Отстъпки:

 

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената 

 

 

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions