Великден в Македония

категория: Великден
транспорт: Автобус
Цени от: 228 лв.
период на провеждане
06 Април 2018 - 09 Април 2018
Кратко описание

Македония е прочута със средновековните си манастири, лози, овощни градини, овехтели турски чаршии, ортодоксални църкви и просторни търговски центрове. Тя е изпълнена със звука на местните гайди, изпечената в турски стил кайма и някои от най-евтините вина на планетата. Страната е необикновено зелена, а хората там са изключително гостоприемни и приветливи.

В Македония имат много интересна Великденска традиция за боядисване на яйцата: първото яйце се оставя настрана, то е Защитник на дома, чуварско яйце. То се поставя под иконата в дома и се пази до следващия Великден. Майката в семейството заравя яйцето от миналата година в земята, като никой не трябва да я вижда. На Разпети петък се пости и се ходи на църква. В менюто на Великден обикновено има агнешко месо, сърми и сладкиши.

А Вие искате ли да видите как се празнува Великден в Македония?! Тогава елате заедно!

 

ДАТА:  06.04 - 09.04.2018

 

 
Подробно описание

Великден  в Македония

 

4 дни /3 нощувки

 

с включени закуски и посещение на Осоговски, Бигорски манастири

 

 

ПРОГРАМА: 

 

1-ви ден: Бургас – Скопие - 630 км.

Отпътуване в 02:00ч от гр. Бургас. Преминаване през граничните пунктове.  Посещение на Осоговският манастир „Св. Йоаким Осоговски“, известен още и като Сарандапорски, се намира на около 3 км източно от гр. Крива Паланка, в полите на Осоговската планина, в местността "Бабин дол". Манастирът е част от огромното българско историческо наследство останало в днешна Р. Македония. Посещение на столицата Скопие. Настаняване в хотел 3*. По желание пешеходен тур в Скопие -столицата на Македония и най-големият град в страната. Разположен е на двата бряга на река Вардар. Намира се на около 80 километра от границата с България. В своята многовековна история градът често пъти е бил разрушаван от военни походи или земетресения, тъй като се намира в сеизмична зона. Разглеждане на новата църква "Св. Климент Охридски", църквата „Свети Спас“ с гроба на Гоце Делчев. Вечерта по желание вечеря в традиционна заведение встолицата. Нощувка. 
 

 

2-ри ден: Скопие – Охрид – 172 км.

Закуска. Отпътуване към Бигорски манастир. По пътя – фотопауза и кратка почивка при Мавровското езеро- изкуствено езеро разположено в северозападната част на Република Македония. Езерото е част от националния парк Маврово. Посещение на Бигорски м-р, разположен на територията на парка. В Бигорския м-р се намира един от най-красивите резбовани иконостаси в Православния свят. По желание срещу доп. заплащане: посещение на гр. Струга, разположен на северния край на Охридското езеро. Разглеждане на Струга: Паметникa на Стружанката, Къщата на братя Миладинови, мястото, където р. Църни Дрин живописно се влива в Охридското езеро. Посещение на Калище и манастира „Св. Богородица Калишка” – запазена е старата скална част на манастира от 14 в. и изградена нова част към манастирския комплекс, в която се съхранява чудотворна икона, известна като „Черната икона на Св. Богородица” и туристическа обиколка на стария град Охрид с екскурзовод: площада и пристана на града, църквите "Св. Йоан Канео", "Св. Панталеймон” (Плаошник), където се намират мощите на Климент Охридски, Самуилова крепост , църквата "Св.Богородица Перивлепта", Амфитеатъра, църквата "Св. София", къщата на братя Робеви, Стария чинар и др. 

По желание срещу доп. заплащане: организирана вечеря в местно заведение с традиционно меню и жива музика. Посещение на литургия. Нощувка. 
 

 

3-ти ден: Охрид – Прилеп -126 км.

Закуска. Свободно време в Охрид или По желание срещу доп. заплащане: Екскурзия до манастира „Св. Наум”. Посещение на  манастира „Свети Наум“ . Манастирът е разположен на 30 км от Охрид, почти на границата с Албания, на брега на Охридското езеро. По пътя спиране на Билянини извори. Пътят продължава по живописен маршрут – селата Св. Стефан, Пещани, Трапезица, Любанища и националния парк Галичица. Разглеждане на църквата "Св. Св. Архангел Михаил и Гавраил" и параклиса "Св. Петка" със светена вода.  Спирка при . "Залива на коските", и възстановката на наколно селище - музей на водата, който набира все по-голяма популярност като една от оригиналните забележителности в района на Охрид. Посещение на Музея на Водата / без включена входна такса - около 100 денара/. Отпътуване и  посещение на Битоля – третия по големина град в страната. Битоля е разположен в южната част на долината Пелагония, и е обграден от планините Баба и Нидже. В Битоля има много исторически здания от различни периоди. Най – впечатляващите от тях са: часовниковата кула – изградена със здрави стени, масивни спираловидни стълби, дървени конструкции на мецанина и купол. Няма точни данни за годината на построяването й, но се смята, че кулата е построена по същото време на построяването на църквата Св.Димитрий – през 1830г. Тя е построена с дарения от местни търговци и занаятчии. Църквата наистина заслужава внимание – има невероятни икони и фрески, изработен от дърво епископски трон, арка с издялани фигури на Исус и апостолите. Посещение на град Прилеп, описан в романа на Димитър Талев ”Преспанските камбани”. Градът е основан върху руините на древния град Стибера. За първи път се споменава под името Прилеп през 1014 г. В периода от 1371 до 1395 г., по времето на крал Марко Мърнявчевич (Крали Марко) градът е столица на държавата му. През 19-ти век се оформя и днешният център със Старата чаршия. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.

 

4-ти ден: Прилеп – Бургас – 720 км.

Закуска. Отпътуване за България. Посещение на най-големия археологичен комплекс в Македония - античният град Стоби, основан от древните пеони, столица на римската област Македония Секунда. В началото на 4 век Стоби е седалище на епископия и в него са изградени просторни църкви, богато украсени с фрески и мозайки. Посетителят може да се наслади на останките от мозайките на голямата базилика. Завръщане в Бургас  късно вечерта.

 

Цената включва:

 • транспорт с лицензиран автобус  за международен превоз
 • 3 нощувки със закуски  1 в Скопие, 1 в Охрид и 1 в района на Прилеп
 • посещение на Осоговски манастир
 • посещение на Бигорски манастир
 • посещение на Битоля
 • посещение на Прилеп
 • посещение на Стоби
 • водач от агенцията по време на пътуването

 

Цената НЕ включва:

 • вечеря в национален ресторант с жива музика – 25 лв.
 • доплащане за единична стая 80 лв. за 3-те нощувки
 • Доплащане за медицинска застраховка на стойност 10000 евро: по 2 лв. на ден
 • екскурзия до „Св.Наум”, Заливът на коските с музея на водата, Билянини извори – 15 лв. при минимум 10 записани туриста без вкл. входни такси
 • екскурзия до гр. Струга и Калищкия манастири пешеходен тур на Охрид – 20 лв при мин. 10 човека без вкл. входни такси

 

Входни такси (за допълнително заплащане):

 • църквата "Св. Богородица Перивлепта" (100 денара), “Свети Спас” в Скопие и музеят на Гоце Делчев (120 денара), манастира "Свети Наум" (100 денара); Самуилова крепост (60 денара), археологически комплекс Стоби (100 денара).

 

 

Допълнителна информация:

* Необходими документи –лична карта; - за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен международен паспорт и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
* Записване и начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 10 дни преди датата на отпътуване;
* Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;
* Македония: - няма визови и санитарни изисквания; забранено е пушенето на обществени места;

Необходими документи:

международен паспорт с валидност  месеца или лична карта;

за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

За лица под 18г. при разминаване на фамилиите на детето и родителите е необходим акт за раждане-оригинали копие.

Записване и начин на плащане:

внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;

 доплащането се извършва до10 дни преди датата на отпътуване.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването:

35 пълноплащащи туриста.

Валутен курс: 

1лв.≈30МКD

Забележка:

От 01.01.2010г. тютюнопушенето на обществени места е забранено.

Туроператорът си запазва правато да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна.

 

 

 
Цени

тръгване от

Бургас

Шумен

Варна

Айтос

Карнобат

Ямбол

ЦЕНА

258

293

288

253

253

248

ориентировъчен час на отпътуване

02:00 ч

22:00ч

23:30ч

02:30ч

03:00ч

3:30ч

място на отпътуване

ул.Демокрация

автогарата

OMV на автогарата

от кръговото

"Лукойл" на изхода на града

Бензиностанция "OMAX"

трансфер

 

при мин. 4 човека

при мин. 4 човека

 

 

 

 

тръгване от

Сливен

Стара Загора

Пловдив

Пазарджик

София

ЦЕНА

248

248

243

243

228

ориентировъчен час на отпътуване

4:00ч

5:00ч

6:00ч

6:30ч

6:30ч

място на отпътуване

Shell на АМ "Тракия" след разклона за Сливен

"Лукойл" на птицекомбината

"Хепи" на АМ"Тракия"

бензиност. Лукойл на АМ"Тракия"

северна Тангента бензин. до Метро

трансфер

 

 

при мин. 4 човека

 

при мин. 4 човека 

 

 

 

Цените са в лева !

 

 

Отстъпки:

 

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с един възрастен: отстъпка – 5 % от цената

Цена за дете до 17.99 г. пътуващо/ настанено с двама възрастни: отстъпка – 10 % от цената

 

 

 

 

 
Коментари
Туристическа агенция - Бургас
гр. Бургас , ул. "Възраждане" 10
/ уличката отстрани на кафе "Бакарди" /
Тел./Факс: +359 56 / 82 48 61
E-mail: evelintour@gmail.com
Created by Vivelt Web Solutions