Защо избрах Полша?

Днес искам да Ви отведа в една държава, доста често пренебрегвана в нашите туристически програми. Защо обикнах Полша ли? Нека Ви потопя малко в нейния „Исторически чар“, природна красота, в непреходността на  градовете и, в артистичния и музикален свят на една от най– големите държави в Европа /9– то място/.

9 причини да избера Полша:

 1. В сърцето на Европа. Ако погледнем географската карта на Европа ще видим, че Полша се намира в самото и сърце. По време на многовековната си история страната винаги е била на пътя на различни военни походи. Именно това е причината за бурната и история, което от своя страна, я прави днес интересна туристическа дестинация.

  Карта на Европа
 2. Природа–Ако тръгнем от юг, от границата със Словакия, и преминем през цялата територия на страната до северната граница ще видим най-високата точка в Полша, намираща се в Татрите – връх Риси. В Татрите се намира и Закопане – най-известният полски ски курорт. Продължавайки на север пред погледа ни ще се разкрият обширни обработваеми земи. Близо до Литва, в североизточните части на Полша се намират прочутите Мазурски езера. Достигаме до северната граница на страната – Балтийско море. Полското крайбрежие невинаги е подходящо за плаж, защото дните понякога са доста хладни, но с финия и светъл пясък е чудесно място за разходка.

  Мазурски езера
 3. Градове
 • Краков–Старата столица на Полша сякаш извадена от приказките ще плени сърцето на всеки посетител. Това е най– красивият град в Полша. Сигурно, защото полските владетели успяват да убедят ренесансовите архитекти на Италия да творят и при тях. Разбира се, че не можем да отминем с лека ръка един от най– впечатляващите кралски дворци  в Европа–Вавел. Издигнал се величествено над историческия център на едноименния хълм, дворецът представлява съвкупност от готически и ренесансови елементи. Според легендата княз Крак основава на този хълм селище убивайки дракона Вавел. Ето защо символът на града е дракон. Може би заради красотата си този град остава незасегнат от бомбардировките през Втората Световна война.

  Краков
 • Варшава–Подобно на Загреб и столицата на Полша е смесица от посттоталитаризъм и богато историческо минало. Интересен е фактът, че след Втората световна война по –голямата част от Варшава е построена отново. Една от най–впечатляващите реконструкции в града е на Кралския замък , площада на старо место и катедралата. Златният век на Варшава е през 18 век, когато в кралство Полша се строят едни от най– добрите в Европа по това време театри и концертни зали.

  Варшава
 • Ченстохова– Ясногурският манастир с чудотворната икона „Черната мадона“. Милиони поклонници се стичат всяка година, за да се поклонят пред иконата.

  Ченстохова
 • Гданск–„Братът“ на Амстердам, шестият по големина град в Полша и най–важното пристанище в страната. Може за секунди да те плени със своята архитектура и с право да възкликнеш, че това е един най– красивите градове, които си посещавал.  Фактът, че половината от неговата история е свързана с Германия, а другата с Полша и тази симбиоза през годините оформя един неочаквано величествен град на Балтийско море. Обезателно трябва да минете по Дългата улица, за да усетите с всичките си сетива красотата и атмосферата на града.

  Гданск
 • Малборк–Най–голямата тухлена сграда в света– замъкът Мариенбург! Градът е създаден около замъка, построен от Тевтонския орден през 1280 г! Това е най– големия средновековен замък на територията на Европа, няколко пъти по–голям от Уестминстърския дворец. В долната част на замъка са живели търговците, а в горната част са били рицарите! Замъкът е бил разширяван в продължение на 230г., така че днес на практика има три замъка в един. Те са отделени един от друг посредством ровове и подвижни мостове. Интересен е факта, че замъкът е имал много силна охранителна система и затова никога не е бил превзет със сила. Попада в плен на поляците посредством хитрост. Продължителната отбрана изтощава охранителите и те са подкупени от поляците да предадат замъка през 1456г . Поляците го използват като резиденция, а след войната тече мащабна реконструкция в 60 години на 20 век.  Днес замъкът е под защита на Юнеско и е една от основните забележителности на Полша.

  Мариенбург
 • Вроцлав–Издигнат буквално от пепелта през Втората Световна война, Вроцлав се въздига още по– красив и цветен от преди. Не можем да го отминем с лека ръка, въпреки че рядко попада в туристическата обиколка, не защото не заслужава , а по– скоро, защото Полша е огромна държава с богато и многолико минало, която не можеш да обиколиш за няколко дни. Ето защо този град остава малко в страни, но ако го посетите ще затаите дъх от тази красота. Тук се намира един от най– големите и най– красиви площади на Европа. Този пъстроцветен град също има своя стара част, където ще се срещнете с  красивата  средновековна архитектура. В близост до стария град на остров Тумски се намира най– значимата катедрала в града „Свети Йоан Кръстител“. И както се разхождате из Вроцлав все ще видите един от тристата гнома разпръснати по улиците, като тих протест срещу тоталитарния режим, когато Полша е била под влиянието на СССР.  Днес те са символ на свободния дух на гражданите.

  Вроцлав
 1. Патриотизъм–Неслучайно гербът на Полша е бял орел със златни нокти, клюн и корона на червен фон. Орелът е символ на устремения дух, олицеторение на безсмъртието, огъня и въздуха. Орелът се използва като герб на Полша още през средновековието. По време на героичната си история Полша е участвала в много войни, губила е и е присвоявала територии. След всяка война е възкръсвала от пепелта по-силна от преди. Нека не забравяме столицата, която по време на Втората Световна война е била срината със земята, но след това се възражда наново!

  Герб на Полша
 2. Исторически моменти. За да  разберем как, кога и защо се заражда този патриотизъм в поляците, може би трябва да открехнем леко вратичката на историята. Полша възниква в 960г с княз Мешко, който приема и християнството в 966 като основа религия. Фактът, че Полша се намира в сърцето на Европа я прави едновременно желана и от Изтока и от Запада. Години наред страната сменя управляващи династии, имена на княжества. Руската империя, Прусите и Хабсбургите години наред не могат да си поделят полската територия. Практически, в периода от 1759 г до края на Първата световна война, Полша не съществува. Но благодарение на войната, която изсмуква силите на воюващите, Полша успява да възстанови свята независимост и съществува като Втора Полска република до 1939г.  С операция Вайс,  Германия и бившата СССР,  напълно я унищожават поделяйки си я на части. Поради тази причина Полша изживява най– големия кошмар в историята си, за който и днес пази макар и трагични следи в лицето на концлагера Аушвиц. По– късно СССР успява да отблъсне нацистка Германия и създава Полска Народна Република. В духа на реформите на края на 80 години на миналия век Полша преминава от комунизъм към демократично изграждане на Третата Република Полша.  Трагичното минало възпитава в поляците  дълбок национализъм и патриотизъм.

  Аушвиц
 3. Кухня– Полската кухня не спада към диетичните. Тя е смесица от различни европейски традиции– немска, италианска, френска, дори и руска. Поляците консумират много червено цвекло, пият много бира,вино, мътеница, а националната им напитка е водка от ръж. Храните им са основно месни. Традиционно менюто е тристепенно, като от супите любими на поляците са росул, бориш и жур. От предястията: херинга или риба в желирано месо. Основното обикновено е печено месо, поднася се със салати, картофи или каша. Едно традиционно ястие е гольонка/ свински джолан със зеленчуци/, също и колдуни/кнедли/. Поляците обожават десертите и затова са царе на сладкото: серник /чийзкейк/, маковец /руло от мак/, Бабка /кейк/.

  Червено цвекло
 4. Солната мина– А сега Ви каня на обяд на 120 м под земята.  Преди това обаче ще обиколим в продължение  на 3 часа 20 солни галерии. Какво ще видим на дълбочина 130 м под земята в солна мина Величка, създадена в далечната 1280 г.? Нашата разходка минава през красиви подземни църкви, закриляли безброй миньори от експлозии и други бедствия. Тези огромни зали ще Ви впечатлят с прекрасните си олтари. Ще видим здравния център, където ежегодно се лекуват болни и след като сме извървели повече от 2 км ще поседнем в миньорския ресторант, за да се насладим на обяд под земята. Запалих ли ви любопитството дотолкова, че да искате сватба в солна мина Величка? И това не е мисия невъзможна, а  традиция в зала „Варшава“.

  Солна мина Величка църква
 1. Изкуство – Тук са творили велики автори и композитори.
 • Виртуозът Шопен е роден на 40 км от Варшава. Баща му французин, учител в аристократични семейства, е свирел на цигулка. Майка му полякиня с висока музикална култура – свири на пиано и пее. Той е детето чудо! От 6 годишен свири на пиано и композира. Творчеството му е дълбоко застъпено от романтизма, затова и неговите произведения са толкова лирични и мелодични. Въпреки че на 22 години изнася първия си концерт и е бил доста болнав, поради което на 40 г умира от туберкулоза, успява да  изнесе само 30 публични концерта. Шопен е смятан за един от най– великите композитори в световен мащаб и единствен в Полша. До ден днешен в страната не се е родил толкова гениален композитор. Животът му е обект и на множество филми, като най– често се засяга връзката му със Жорж  Санд. Той е млад, красив и гениален, тя феминистична, скандална, обличаща се в мъжки дрехи, еманципирана млада девойка. Париж събира двама гении в една затрогваща романтична връзка с изпепеляваща 14 годишна любов завършила с трагичен край. В тази велика любовна истории се раждат едни от най– прекрасните литературни и музикални произведения дело на два велики гения.

  Шопен и Жорж Санд
 • Писателят Хенри Сенкевич. Един от най–големите автори на исторически романи, създателят на „Quo Vadis“– романът определян като християнски бестселър, с най– високо признание от Ватикана. На Сенкевич принадлежат великите мисли:  “Щастието извира от любовта“ и „На този свят е по–лесно да философстваш отколкото да дадеш добър съвет“. През 1905 г. получава Нобелова награда за литература. По време на неговото раждане родното му село е било в пределите на Руската империя. Учи право във Варшава и същевременно работи, за да се издържа, по всяка вероятност това е една от причините, за да не положи изпити и да не завърши университета . През 80 години на 19 век е изпратен в САЩ като кореспондент на популярната „Газета полска“. Голяма част от творчеството му и най– активните години от живота му са свързани с  Америка. В началото твори като новелист по подобие на един друг велик полски писател Болеслев Пруст.

  Хенри Сенкевич
 1. Велики личности:
 • Свети Папа Йоан Павел Втори– първият папа от славянски произход и първия след Адриан Шести, който не е италианец, рожденото му име  е Карол Юзеф Войтила. Папа Йоан Павел Втори остава трайни следи в историята на римокатолическата църква. Той е папата, на чиито проповеди са се събирали най– много богомолци. Папата, който в своето Апостолическо поклоничество извън Италия посещава и България. За нас това е първо по рода си посещение на папа в нашата страна. За България това посещение е от голямо значение, защото прекратява окончателно всякакви инсинуации за българска следа при покушението срещу папата през май 1981г, когато Свети Йоан Павел Втори е прострелян с четири куршума по време на своята редовна проповед. И както той сам казва само милостта на Богородица го е спасила. Още в ранните си години папата проявява таланта и увлечението си по театъра и литературата. Почитател на Хенри Сенкевич е цитирал цели пасажи от книгите му, а по късно издава и свои произведения. Служи на Римокатолическата църква цели 27 години до смъртта си 2 април 2005 г. За своята благородна политика и управление на римокатолическата църква в 2011 г е обявен за Блажен, от папа Бенедикт XVI, а през 2014 г заедно с папа Йоан XXIII е канонизиран в Светец.

  Папа Йоан Павел Втори
 • Ученът Мария Кюри,   или още както я наричат „радиоактивната жена“, е родена в семейство на учители. Още от ранно детство си проличава нейният буден ум, наследство от баща и учител по математика и физика. За жалост обаче живее във време, в което умните жена не са можели да запишат висше образование, защото то е било табу за нежния пол в Полша. Ето защо с помощта на сестра си  успява да събере пари и заминава  във Франция, за да  запише  висше образование в Сорбоната. За жалост парите  не достигат и тя често се лишава от храна, поради което  боледувала и е изключително слаба. Успява да завърши магистратура по физика и математика като своя баща. Приятел я запознава с бъдещият и съпруг Пиер Кюри, с когото правят редица научни открития. Противоположно на майките по това време тя работи дори по време на бременността си  и след раждането на дъщеря си. Две седмици след появата на Ирен на бял свят, Кюри оповестява своята втора научна теория. През 1902 г  доказва, че е открила нов елемент– радий. През 1903 г. Мария Кюри е първата жена получила Нобелова награда по физика. На следващата година  се ражда втората им дъщеря – Ева. Две години по– късно Пиер Кюри е премазан от конете на бързо движеща се карета. Въпреки тежката загуба Мария Кюри приема учителското място в Сорбоната и по този начин става първата жена професор в историята на университета. Няколко години по –късно получава за втори път Нобелова награда но по химия, за откриването на радия и плутона, и по този начин става първия учен с две Нобелови награди. За съжаление обаче, като пионер в областта на радиоактивността, тя не е осъзнавала опасността от радиоактивните частици и през 1934г решава да посети санаториум, за да си възвърне изтощените сили от работа, както е смятала. Но дългият и контакт с радиоактивността е развило рядко заболяване– апластична анемия,  при което костният мозък не произвежда достатъчно кръвни клетки. Мария Кюри е най– известната жена учен на всички времена и е първата и единствена до сега жена, чиито останки почиват в Парижкия пантеон, наред с най– големите умове във Франция.

  Мария Кюри

И днес, дори по време на нашето председателстване на Европйския съюз, Полша доказа, че умее да изненада и впечатли публиката . Речта на Доналд Туск на прекрасен български език показа каква завидна дипломация и подготовка имат поляците. Без значение кой е автор на тази реч можем само да поднесем своите адмирации за прекрасния начин, по който беше представена нашата родина. Патосът и вълнението, което предизвика в публиката и милионите българи пред екрана са достатъчни за поклон!

Колко ли българи знаят, че нашата армия НИКОГА не е губила знаме в битка??? Но на полската дипломация това явно е направило силно впечатление!

Dziękuję, panie Tusk

И накрая една шеговита полска поговорка, която със сигурност е актуална и за нас!

Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce!

„Как искал бих да ми се работи толкова, колкото ме и мързи“

Ако съм успяла да предизвикам Вашето любопитство за екскурзия до Полша, можете да се запознаете с програмата https://evelinr.com/ekskurzii/istoricheskiyat-char-na-polsha/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *