Магията на зеления остров Тасос

Ако някой знае как се почита Възкрисение Христово, то несъмнено това са гърците. При тях всеки църковен празник е малко тържество, но Великден……….
Някой го наричат изумрудения остров, други магнетичния, аз обаче бях очарована от невероятната природа от страхотните нюанси на зеленото и ето защо мисля, че опредлението „Зеленият Тасос” е най– точно описание на този гръцки остров.
Преди обаче да се качим на ферибота за Тасос е редно да отдадем необходимото уважение на историята и да посетим древното селище Филипи. Повечето посетители не очакват да видят това, което се открива пред погледа им, а именно толкова добре запазено селище от времето на Филип Македонски. Музеят е малък но съхранява голяма част от находките още от древността, останки от траките и от римско време. Пред музея в лапидариума са изложени и двете плочи /първата и шестата/ от славното времето на хан Персиян открити в древното селище. По време на управлението на младият хан с помощта на кавхан Исбул, успява да обедени повечето от славянските племена и по този начин да разшири териториите на България, започвайки с завладяването на Филипи. .В търсене на следи от българската история наши учени откриват 6 колони закътани в шубраците. Най – вероятно византийците са ги изпозлвали като основи за колоните на голямата християнска базилика във Филипи. Странното е, че на четири от плочите надписите са изтрити. Не е ясно кой се е „постарал” да заличи текстта и защо. Тези плочи свидетелствот за героичното минало на нашите деди предвождани от бащата на княз Борис1.
Текстът от първата и шестата плоча в превод гласи:
На многото българи от Бога архонтът Персиян изпрати кавхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните..
Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.
В долната част на древното градче видяхме останки от килията, където е бил държан апостол Павел, когато е стъпил на европейска земя, за да разпространява християнската вяра именно от тук той започва своето свещено дело. От дясно ясно личат основите на голямата християнска базилика, следва агората, древните улици, жилищни постройки. Филипи ще Ви впечатли и със запазеният си амфитеатър, където и до днес се провеждат летни театрални постановки и концерти.
След едночасовата ни разходка из руините на древния град Филипи е време да получим заслужен обяд и пешеходна разходка по старинните улички на градчето Кавала. Град основан от островитяните на Тасос и до днес пленява със своята красота. Благодарение на залежите от злато в планината Леканис, Кавала е привличал като магнит множество владетели. По времето на Филип Македонски градът е бил пристанище на древното селище, по късно попада и в пределите на Второ Българско царство. Периодът на османското владичество допринася за строежа на внушителния по размери Имарет. Построен от Мехмед Али като приют за религиозни ученици, днес сградата е превърната в луксозен петзвезден хотел. Няма как да не забележим впечатляващият акведукт строен по времето на Сюлейман Великолепни от неговия везир Ибрахим паша. Всъщност везирът доизгражда част от крепостните стени строени по времето на император Андроник II Палеолог. Разбира се качихме се и до останките от византийската крепост. От нейната кула се откри невероятна гледка към град Кавала, а павираният път се виееше сред красивите къщички на прелестното градче Кавала. Не забравяме, че е някъде около обяд и е време да се отдадем на заслужена едночасова почивка със средиземноморска кухня в уютните ресторанчета на Кавала. След двучасовия престой се отправяме към Керамоти за да хванем ферибота за остров Тасос. Пътуването е около 30 мин и акустираме на пристанището на „столицата“ Лименас най– голямото градче на острова.
Разположен близо до границата ни с Гърция – само на около 3 часа път с кола, Тасос ни посреща освен със зеленината и с киприте малки къщчики и хотелчета, повечето от тях тип семейни. Разстоянията на острова не са големи, така че където и да си запазите хотел няма да сгрешите. Цялата обиколка на острова е около 100 км. Повечето селца и градчета са разположени по изумруденото крайбрежие на острова. Спокойствие тишина, уют, гостоприемни домакини и красиви гледки това можете да очаквате от остров Тасос. Ако сте се настроили за светски живот и бурни купони до зори сбъркали сте мястото.
Задължително трябва да отделяме два часа на столицата Лименас. Тук посетихме богатия археологически музей, след това влязохме в малката, но изключително красива църква“Св. Николай“. Тук ще отворя една скоба, за да спомена, че почетохме Възкрисение Христово тук с едночасова литургия, тържествен камбанен звън в 12ч и много усмивки прегръдки и целувки сред жителите на градчето. Красиви големи свещи, с които населението носи свещения огън по домовете си. Малчугани със сериозен вид, целуваха иконите, а в малките си ръчички държаха фенерчета, където съхранаваха свещиният огън. Всичко е толкова тържествено и в същото време по детински мило и чисто. А по време на сутрешната ни обиколка на градчето се върнахме малко назад покрай останките на открито от археологическия музей завихме на дясно и продължихме по пътеката нагоре за да се изкачим до стариния амфитеатър от където като на длан ни се откри градчето Лименас. Морската панорама може да спре дъха на всеки. Преходът е около 30 мин. по пътека и накрая има стълбички. След този пеход заслужено се разходихме по чаршията на градчето, за сувенирни покупки.
След Лименас се отправихме към другите градечета и селца на острова. В посока вторият по–големина град Лименария се наслаждавахме на невероятни морски гледки от автобуса. На красота, която няма как да бъде описана тя трябва да се види. Колкото и снимки да публикуваме чувството, което преживявя туристът на място е главозамайващо. Спряхме в селцето Skala Potamia за да си купим от прословутия тасоски зехтин и вкусните маслини стафидаки във фабриката на Сотирлис. Тук вмалкия музей ни изнесоха беседа за проидводството на студено пресования зехтин.
След това се разходихме по калдаръмените улички на старинното градче, за да видим архитектурата на къщите запазили духа на стариното в себе си. След като около час и половина сме се наслаждавали на староввремския дух на това китно селце е време да посетим манастира Св. Арахангели, в близост до прекрасното градче Потос.
В манастира на жените им дават полички, ако са с панталони, след което посещаваме музея където се съхраняват даровете от ВВС сили на Гърция, защото Св. Арахангели са защитници на ВВС на гърция. Заглавната снимка е от красивия залив под манастира преди да влезем в малката църквичка, за да видим пирона от разпятието на Исус Христос както и да запалим свещичка за здраве и опрощение. Нямя как да не посетим църковния магазин, за да си купим рисувани икони на камък дело на монахините в женския манастир или друга сувенир, сътворен от майсторските им ръце.след като сме изкарали един час в светата обител е време да направим заслужена разходка и обяд във втория по големина град Лименария.
Винаги съм казвала, че най– хубавото в Гърция е храната. Гръцка салата със сирене фета и узо, калмари или октопод с бира Mythos,тиквички по гръцки какво повече му трябва на човек. Само заради това удоволствие можем да се връщаме в Гърция отново и отново. Долу на пристанището градът ни посрещна с множество тавернички където хапнахме пресни средиземноморски гозби. Разходихме се и по чаршията на Лименария наслаждавайки се на прекрасни гледки, на зеленина и невероятна природа. Полюбувхме се на пристанищния кей помечтахме….
Заредени с много положителна енергия и похапнали сладко, сладко е време да завършим нашата обиколка и с шопинг. Като ценителите на ювелирното изкуство е посещението на фабриката Ирис голд, брошурки на която обикновено раздават още н апристанището и всеки от нас е снабден с ценовия катоалог на фабриката за бижута. Престоя там обикновено е около час до два според интереса на туристите. След фабриката обиколката ни завършва и доволни, събрали множество впечатления и емоции се прибираме за заслужена почивка в хотела и вечеря.
По Великденските програми обикновено има празничен обяд, където обезателно присъства агнешкото чеверме. По стандартните програми е свободен ден, в който можем да плажуваме в красивите заливи или да се разходим и полюбуваме на зелинината на острова, която незнайно как стига до самия бряг. Вечерта обаче задължително трябва да отидем на таверна. Нищо ,че купона не е характерен за острова в едно от малкото планински градчета на острова–Теологос се намират няколко таверни–бузуки, където забавлението е гарантирано. Посреща ни приятна обстановка, любезни домакини, шведска маса, вино без лимит, фолклорна програма, гръцки песни, огнено шоу и чупене на чинии– всичко както си му е реда!
Доволни и щастливи е време да се отправяме към нашата мила родина.
Няма как да пропуснем обаче селцето Порто Лагос и да посетем манастира с двете църкви–„Св. Николай“ и „Пресвета Богородица“, разположени в най–голямото езеро на Гърция Вистониада. Църквата е част от Атонската обител под управлението на Ватопедския манастир.
По пътя за България осъзнаваме, че отново бихме се върнали на този приказно зелен остров, за да съберем спокойствие, слънчев загар и положителни емоции!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *