Круизите Мечтаната Приказка

КРУИЗИТЕ – МЕЧТАНАТА ПРИКАЗКАrsz_dsc_0334

Когато на 18.07.2014г. резервирах и сбъднах една своя мечта, знам колко ми беше трудно да приготвя своето пътуване. Все едно отивах в нещо толкова непознато. Два дена четох в интернет за круизи и в главата ми се въртяха какви ли не въпроси: дрес код –какви дрехи да взема, колко на брой, обувки, костюми да взимам ли? Пари, как, къде ще зареждам кредитни карти?…… Колко да взема? Дали ще ми стигнат? Ами ако нещо стане? Доктори, лекарства какви да взема?….. Дали ще ми е лошо на кораба? И куп други въпроси и въпросченца. Тогава много ми помогна един блог в интернет – пътепис за круиз с MSC и моя приятелка, която, както аз обичам да казвам: „Господ си знае работата”, ми звънна в деня преди отпътуваане/ тъй като и тя беше на круиз и не знаеше за моите планове/ и ми даде необходимите насоки. Поради тези причини и още куп други въпроси, които сигурно бихте си задали, ако тръгнете на такова пътешествие, реших да опиша подробно как протича един 10 дневен круиз и  той да е по-скоро в помощ на нашите клиенти, а и на други, които попаднат на този блог, отколкото да разкажа колко невероятно и хубаво беше – това май някой го знаят, а други предполагат, за трети е очивидно, че е страхотно изживяване.

Нека започнем подред и по дни. Вече сте си резервирали и платили своя мечтан круиз и маршрут . Според възможностите на различните клиенти има различни варианти, ако следите постоянно и нашия сайт можете да попаднете на много изгодни предложения като Last Minute, две на цената на едно, 15%, 20% намаления само до …., предварителна резервация, компания и т.н. Ако се затруднявате и ние можем да Ви помогнем. Сега Ви предстои да стегнете куфарите и да осигурите билети до началния порт. За по-лесно бихте могли да се обърнете към агенцията, от която сте закупили Вашия круиз. Повечето колеги осигуряват тази услуга самолетни билети и международни автобусни. Ако искате с кола да пътувате имайте впредвид, че можете без проблем да я оставите на паркинг на територията на Европа срещу съответното заплащане на ден, което се равнява на цената на нормален паркинг. За Турция ситуацията е малко по-различна. Ще помолите колегите да Ви изискат документите за паркинг, които трябва да предоставите на турските митничари да Ви ги заверят, че колата остава на територията на Р.Турция, а Вие ще я напуснете. В нашия случай ние избрахме да пътуваме с автобус и за целта закупихме двупосочни билети, като тези за 31.07.2014г. бяха отворени като час на отпътуване от автогарата на Истанбул.

Ето как би изглеждало Вашето пътешествие.

Itinerary Panoramas of the East

Tue 22/07 Istanbul (Turkey) – 01:00 PM

Wed 23/07 At Sea – –

Thu 24/07 Corfu (Greece) 01:00 PM 07:00 PM

Fri 25/07 At Sea – –

Sat 26/07 Venice (Italy) 09:30 AM 05:00 PM

Sun 27/07 Bari (Italy) 12:30 PM 06:30 PM

Mon 28/07 Katakolon/Olympia (Greece) 01:30 PM 06:30 PM

Tue 29/07 Piraeus/Athens (Greece) 09:00 AM 03:00 PM

Wed 30/07 Izmir (Turkey) 08:00 AM 02:30 PM

Thu 31/07 Istanbul (Turkey) 08:00 AM –

rsz_dsc_0028

Ден 1 – 21.07.2014г

Отпътуване от спирката на Metro за Истанбул 23:30ч

Ден 2- 22.07.2014г. – ISTANBUL embarcation                                                         

Рано сутринта пристигате на автогарата и сте видяли вече в билета в колко започва качването на кораба /обикновено два часа преди отплаване трябва да сте там/. В нашия случай корабът отплаваше в 13:00ч., а embarkation /качването/ започваше в 11:00ч. Понеже ние бяхме пристигнали много рано в 6:00ч. В Истанбул, пихме кафе до 7:00ч. От там хванахме метрото и слязохме на последната спирка Aksaray и там има два варианта: или трамваят до Karakoy или такси на цена 15 TL. Ние избрахме такси и се оказа, че в 8:00ч.  сме на пристанището, което разбира се не е страшно, защото веднага ни поеха турските власти и служителите на кораба. Единствено се наложи да изчакаме 45 мин., докато оправят каютата ни. Така, че в 10:00ч вече бяхме на борда на COSTA MAGICA. Вашата Hostesa, ще Ви обясни в колко часа и къде да се срещнете, за да Ви направят инструктажа по безопасност, както и да Ви даде разяснения относно Вашето пътуване и ако имате въпроси можете да и ги зададете. Запомнете, много е важно да отидете на тази среща, корабните компании са задължени да проведат този инструктаж и ще ви издирват по микрофоните,  докато не се явите и не предадете своята червена карта.

В каютата вие сте получили няколко неща и най-важното от тях е Вашата бордна карта. В нашият случай това беше COSTA CARD. Тази карта е като дебитна или кредитна. На гърба и са написани Вашите имена, дата на раждане, държава, каюта. Това е Вашият паспорт, портфейл, пропуск на кораба. С една подробност, че този портофейл трябва да го заредите на палубата, където е Guest service, със сумата която смятате, че ще похарчите на кораба плюс таксите, които се отнемат всеки ден на човек за обслужването на кораба /те са в размер на 5 до 10 евро на ден на човек в зависимост от компанията/. В нашият случай бяха 8 евро на ден на човек или общо за престоя 144 евро на каютата. Вътре трябва да сложите и сумата за екскурзиите, които сте разгледали вече предварително, когато сте запазвали круиза и имате представа какви цени са и още за напитки в баровете и покупки в магазините. За да Ви ориентирам мога да кажа, че цените на кораба са абсолютно европейски т. е кафето е 1,5 евро, уиски 5 евро, коктейл 6 евро, коняк 5 евро, вино 5 евро, чаша вода 0,75 евро цента с тази разлика, че на тези цени има 15% сервиз и се оскъпяват с няколко цента. В магазините цените са като във Duty Free shop. Вие можете да си следите промоциите, които са ежедневни на кораба, както за напитки, така и за магазините. Минимумът, който обаче трябва да имате в картата е 150 евро на човек. Вода и разредени сокове има в ресторантите на шведска маса (бюфет), в основния ресторант се поръчва. Ако обаче сте си заплатили all inclusive, което включва алкохола /при нас беше 23,5 евро на човек на ден/. Тогава нямате ангажимент да зареждате в картата пари за напитки. Остават само магазините, ако ще пазарите. Не е страшно дори и да сте сложили първия ден по малко пари. Във всеки един момент можете да добавите сума, да си проверите наличността, въпреки че тя Ви се изписва на касовите бележки. Някой компании веднага Ви взимат таксите обслужване на кораба, а други, като при нас, ги взимат всеки ден.

МНОГО Е ВАЖНО ДА СИ ЧЕТЕТЕ БЮЛЕТИНА, КОЙТО ВИ ГО НОСЯТ ВСЯКА ВЕЧЕР.

По този начин няма да имате никакъв проблем с въпроси от рода на: аз какво къде да ям, в амфитеатъра какво дават, в кой бар каква програма има, къде да отида, КАК ДА СЕ ОБЛЕКА ТАЗИ ВЕЧЕР? В този бюлетин пише всичко. От прогнозата на времето и малко данни за пътуването, до забавленията за деня на кораба, в колко часа акостирате, в колко трябва да сте на кораба, в колко отплава кораба, какво е облеклото тази вечер, какво ще видите като представление в Амфитеатъра, какво е менюто в ресторантите. Прочитайки този бюлетин, Вие вече се чувствате спокойни.

Първото, което трябва да направите, след като си оправите каютата, е да се разходите из кораба. Да разгледате къде са магазините, амфитеатъра, баровете, ресторантите, турист сървиса и гест сървиса. Първият ден ще сте объркани, но с всеки изминал ден ще ви става все по-ясно. Обикновено забавленията и развлеченията като театри, магазини, барове са в средата на кораба. На последните етажи са басейните пързалки /ако има/ и шезлонгите за слънчев загар, Спа центровете и фитнеса. На другите етажи са каюти и основни ресторанти. Ресторантите на шведска маса  при нас бяха на 9-та палуба, където са басейните и шезлонгите. Храната е изключително богата  и разнообразна. Всеки ден имаше различна кухня по националност и сътветно на обед предлагаха и националното питие към тази кухня, естествено за допълнително заплащане. След като сте се запознали с кораба и сте минали инструктажа, можете да започнете своя отдих.

Ден 3 – 23.07.2014г. – AT SEArsz_dsc_0053

При нас този ден беше в открито море така, че ние решихме да го използваме за слънчев загар и развлечения. Тогава решихме да си заявим екскурзиите. Аз се бях подготвила още в България, но… има една тънкост, която отчетох в последствие. Първо, екскурзиите са на английски, немски, испански, италиански език. Второ, достатъчно скъпи са така, че преди да тръгна разгледах пристанищата. Оказа се, че единствено в Атина и Катаколон обектите са много отдалечени от порта. В другите случаи се на мираха на около 2 км от пристанището. Затова реших, че ще си заплатим само тези екскурзии, които са отдалечени много от брега и изискват автобус. Тази операция я извършихме в excursion service. За вечерта си следвахме „инструкциите” във бюлетина, който ни дадоха в каютата предната вечер. Имам предвид програмата в театъра и баровете. Тази вечер беше и нашата Гала вечеря, както беше упоменато във бюлетина. Облеклото трябва да е строго официално. В случая можете да видите от пасажери със спортно елегантно облекло до смокинги за мъжете и бални рокли за жените. Но абсолютно е забранено къси панталони и джапанки. Сакото в случая не е задължително, но облеклото трябва да е елегантно. За дамите аз лично бих препоръчала винаги да имат шал под ръка, защото в кораба климатиците са доста силни и шаловете ще са им „любимите приятелки”. Както в ресторанта, така и в амфитеатъра и баровете, персоналът също беше с гала облекло и програмата съобразена с темата на вечерта.

Ден 4 – 24.07.2014г. – CORFU Greecersz_dsc_0107

В 13:00ч. акостирахме на пристанището в Корфу. В бюлетина пишеше, че в 18:30ч. трябва да сме на борда. Също така пише и от коя палуба ще се извърши слизането и в коя част на кораба. Упоменато е дали трябва да си вземете паспорт или не, но Costa Card беше задължителна. На излизане на картата има баркод, с който охраната Ви маркира, че сте напуснали кораба и после, че сте се качили отново на борда. По този начин следят пасажерите почти през цялото време. За вас е важно само да знаете в колко часа да сте най-късно на борда и да не закъснявате, за да не останете на пристанището. Ако случайно закъснявате или сте се загубили, или ви е прилошало, има на гърба на картата един телефонен номер, който е за спешни случаи. Ако закъснявате по-добре позвънете, а не разчитайте, че ще Ви чака кораба. Слизайки на Корфу, ние си взехме карта и се оказа, че старата част и крепостта се намират на 2км от пристанището. Времето в началото ни се видя малко, но е достатъчно за един пешеходен обзорен тур по острова, дори посетихме и крепостта. За музея се отказахме. Имаше голямо изкачване. Като се прибрахме на кораба в 19:00ч.  бе разпределена нашата вечеря и не е желателно да закъснявате повече от 15 мин. На тези вечери всички е сторого регламентирано. Сервитьорите са в официални облекла, масите са подредени според етикета. Вечерята започва с Вашия избор от меню, което е няколко степенно: предястие, супа, макарони, основно, салата, кашкавали, десерт. Обикновено избирате между няколко предложения от всички видове. Порциите изглеждат малки, но всъщност разнообразието и времевия интервал на сервиране, не Ви позволяват да останете гладни, напротив, чувствате се заситени с храната. Вечерята обикновено продължава 1,30ч. В 21:00ч. има втора група, но ние никога не я засякохме. Всичко е разчтено до секундата, така че Вие да не почувствате грам неудобство. На масата бяхме разпределени с турци – едната двойка бяха от Истанбул, другите от Анкара. Вечерите протичаха в разговори в приятна обстановка. Обикновено споделяхме впечатления от деня. В 21: 45ч. започваше програмата в амфитеатъра – 45 мин. След това се пренасяхме в баровете. Времето до представлението  го изкарвахме във фотосесия на палубите или по магазините, има специализирани фото ателиета. След бара, който желае може да посети дискотеката.

Ден 5 – 25.07.2014г. – AT Searsz_dsc_0295

Когато сме в открито море изкарвахме деня на откритите палуби под слънчевите лъчи. Вечерта след вечеря решихме да пробваме и казиното, но нещо май не ни се отдаваха машинките и се откзахме. Разминахме се само с 10 евро. И продължихме вечерта в нашия любим бар с латино музика, танци и шоу програми с участието на пасажерите. В казиното освен машинките има специализирани маси за покер, рулетка и Бляк Джак. Ако решите да играете е необходимо точно да Ви се обясни колко най-много може да е залога, защото на кораба има ограничение в паричните суми. За машинките можете в кеш, а можете и с картата да заплащате.

ВЕНЕЦИЯ ОТ ПОСЛЕДНАТА ПАЛУБА НА КРУИЗНИЯ КОРАБ!!!

Ден 6 – 26.07.2014г. – Venice Italyrsz_dsc_0163

И ето ни след закуска горе на 10-та палуба гледаме, снимаме и се възхищаваме на един от най- очарователните и красиви градове- Венеция.Акостирането в пристанището на Венеция отне достатъчно дълго време, за да се полюбуваме на гледката, която ни се разкриваше. За съжаление не ни беше отредено да се насладим на 100% на този красив град, защото 30 мин. преди да акостираме заваля пороен дъжд. Тези, които се бяха записали за екскурзия им бе отменена и трябваше сами, като нас да си организират времето във Венеция. Друга част предпочетоха да си останат на кораба. Ние естествено се наредихме на опашката за слизане. В интерес на истината, в Корфу нямаше такова струпване по коридорите за слизане, както при Венеция. Може би поради отмяна на екскурзията. Обикновено организираните екскурзии ги извеждат първи и след това са другите пасажери, и не се усеща, че толкова много хора слизат на веднъж, но тук не се случи точно така. След като излязохме на дъжда отидохме да си вземем двупосочен билет 15 евро за корабче- такси, което да ни отведе на площада Сан Марко и оттам да разгледаме част от красотите на този невероятен град. След частичната ни обиколка, няколко фото-сесии, разбрахме, че пороят няма да спре и решихме да седнем на кафе на Канале Гранде, където си обещахме, че ще се върнем поне за 4 дни при хубаво и слънчево време за да отдадем нужното внимание на Венеция. Заредени с много положителни емоции се отправихме в един ужасен порой към корабчето-такси, за да се качим на нашият лайнер навреме. В 17:00ч. вече си бяхме в кютата мокри и подгизнали от всякъде. Решихме да си починем малко и след това да се приготвим за вечерта. За наша изненада в ресторанта отново ни бяха подготвили изненада, типично в италиански стил. Изпратихме Венеция с Андреа Бочели и Лучано Павароти на фона на бенгалските огньове, елегантините ни сервитьори и  гурме от италианската кухня. Вечерта аниматорите бяха облечени в баровете в типично венициански стил и допълниха емоцията, че си се потопил във времето на дождовете.

Ден 7- 27.07.2014г- Bari Italyrsz_dsc_0284

Когато разглеждах екскурзиите бях набелязала една в Бари, която не беше от най- скъпите – само 39 евро на човек и включваше обиколка на стария град и посещение на каменните къщи, които са под закрилата на Юнеско. В последствие обаче като видях, че в Корфу акостирахме на 2 км от забележителностите, решихме да не я заявяваме. Когато си набелязвах екскурзиите гледах отметката за най- търсена ексузия. Впоследствие разбрах, че тези които са ходили на екскурзията не са имали възможност да посетят стария град. Слизйки от кораба си взехме карта от едно магазинче и аз набързо се информирах за обектите. Оказа се, че това е едно много силно християнско място. Там в катедралата се намират мощите на Св. Николай чудотворец. Освен това, на почти всеки ъгъл имаше икони, кандилца, параклисчета, църкви. Сякаш бях попаднала в някой филм с участито на София Лорен. Тези малки, залепени една за друга дву и три етажни къщи, просторите през балконите, италианките си говорят през балконите и понеже беше ден неделя фамилиите бяха се събрали на обяд. Глъч, веселие, по зведенията дори цените не ни шокираха така, както във Венеция и в Гърция. Едно кафе беше 1 евро, топка сладолед 1 евро.  Усещах как се влюбвам в това малко, китно, старо градче. Понеже имахме време, решихме да навлезем малко и в новата част. Там животът кипеше, по улиците бе пълно с младежи, чакаха пред огромна сцена за някакъв тийн концерт. Улиците бяха преградени от полиция и затворени за движение. Красива гледка към новата и старата част, както и към морето се откриваше от театъра, който бе в реставрация. Огромни, красиви, изящни старинни сгради идеално се вписваха с модерните и нови сгради. Сърдечно препоръчвам Бари. Мен лично ме плени. Качихме са на кораба опиянени от италианската атмосфера. Вечерта дори проведохме оживен разговор за градчето с нашите нови турски приятели. Направихме обичайната фото сесия и разходка по магазините. Сменихме малко заведението и отидохме на пиано бар.

Ден 8- 28.07.2014 – Katakolon Greecersz_dsc_0322

Тук вече си бяхме взели екскурзия и не сбъркахме. Извозиха ни до планината, където са се провеждали олимпийските игри, пътуването беше около 45 мин с автобус. След обиколката имахме включено посещение на таверна, която се намираше до кораба общо взето. Екскурзоводката ни беше с не много добър английски език и не всичко неразбрахме, но… има каталози така, че като се качихме на кораба се информирахме допълнително какво сме видяли. Вечерта си направиме традицонната разходка след вечеря. На снимките на кораба вече включихме и колежките, защото се намерихме най–накрая в нашето „водно градче”.

Ден 9 -29.07.2014 – ATHINA Greecersz_dsc_0446

В 9:00ч. – Сутринта акостирахме на Гръцкия бряг в столицата. Желаещите за екскурзия бяха много и това наистина бе най- доброто решение за този 5 милионен град. Организацията бе на ниво. Разпределението по автобусите също достатъчно бързо и организирано. Екскурзоводката, за разлика от тази в Катаколон бе с много по-добър и изчистен английски. Като изключим, че не можахме да видим PLAKA, защото нашата екскурзоводка ни забрави на Акропола и ние продължихме с друга група по друга програма на италиански, мога да кажа, че ми хареса Атина. За този инцидент веднага се оплакахме в гест сървиса и след няколко часово изчакване ни върнаха 25% от сумата – според правилника на корабната компания.

Тази вечер имахме традиционната за всеки кораб капитанска вечер. Облеклото отново е официално. Различните компании и кораби по различен начин го организират, но като цяло идеята е да се представи персонала, който не се вижда всеки ден от пасажерите – механици, офис сътрудници, директори на хотелска и ресторантьорска част……Всичко е много красиво и бляскаво.

Ден 10- 30.07.2014 – Izmir Turkeyrsz_dsc_0467

Бавно, бавно дните отминаваха и идва краят на нашата приказка. Разходката в красивия Турски град Измир по романтичната крайбрежна алея ни напомняше, че вече сме близо до края на нашето пътешествие. Въпреки това, решихме да не се отдаваме на такива мисли, а да изживеем последните си мигове от това пътуване заредени с много положителни емоции. Измир е много хубав град, а корабът акостира на 5 км от площада с гълъбите и часовниковата кула. Вечерта се насладихме на последните минути на вечеря с нашите турски приятели, разменихме визитки. Изгледахме представлението в амфитеатъра. Пихме отново по едно питие в пиано бара. Уговорихме се с колежките за утрешното ни напускане и доволни се прибрахме за последно в каютата на борда на COSTA MAGICA.

Ден 11- 31.07.2014 – Istanbul Turke

Както винаги вечерта бяхме получили лист с напътствия как ще се извърши напускането на кораба. След закуска отидохме да си закрием бордовата сметка. Ако не сте успели да изхарчите всичко, Ви връщат остатъка. След което в 09:00ч., както бе посочено, чакахме да ни извикат, за да ни изведат от кораба. Всичко е много организирано без грам напрежение или неяснота. Взехме едно такси, с което отидохме до автогарата и си оставихме багажа на съхранение, после с метрото слязохме в историческия център, за да се разходим, тъй като автобусът ни беше чак в 19:30ч.rsz_dsc_0488

 

Надявам се да съм била максимално полезна.

За тези, които планират своето морско пътешествие – не се притеснявайте за нищо. Всичко Ви е написано от вечерта в бюлетина! Радвайте се на красивите мигове и се наслаждавайте на елегантността, с която Ви обслужват!

За тези, които мислят да пътуват на круиз, не се бавете, следете промоциите на круизните компания, ранните записвания и запазвайте. За всичко, което Ви притеснява и не ви е ясно – питайте във вашата агенция. Там най-добре могат да Ви информират и за транспорт, и за застраховки, и за парични срадства, допълнителни мероприятия, ориентировъчни разходи, облекло, принадлежности и други.

ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ НАШИ И БЪДЕЩИ КЛИЕНТИ ДА ИЗЖИВЕЯТ СВОЯТА ВЪЛШЕБНА ПРИКАЗКА НА КРУИЗЕН КОРАБ…………!!!!!

 

 

 

Един отговор на “Круизите Мечтаната Приказка”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *